Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

A tizennégy karátos autó

Városmajori Szabadtéri Színpad – Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó

A TRIP jóvoltából, kitűnő művészek közös alkotásaként születik meg a nyári évad egyik legviccesebb és legszerethetőbb színházi élménye – jelentették be a megjelent sajtó képviselőinek A tizennégy karátos autó fotóspróbáján.

1AutoCim

Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban. Legnépszerűbb műveinek egyike A tizennégy karátos autó új előadása az idei budapesti nyár egyik szenzációját ígéri a Városmajori Szabadtéri Színpadon: a talpig önérzetes Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül zseniális ponyvaparódia szövődik.

A produkció rendezője és egyben díszlettervezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki Divinyi Rékával együtt adaptálta színpadra a regényt, és egyben egy új műfajt, zenés „képregény színházat” teremtettek.

A több generáció kedvenc regényírója egy olyan zenekart is megihletett, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írtak dalokat. Így lesz Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester sivatagi ámokfutása varázslatos összművészeti élmény …

Szűcs Krisztián a zenei munkafolyamatról elmondta, hogy a briliáns karakterek szinte maguk írták a szövegeket és a dallamokat a fejében, és sokat segítettek Keresztes Tamás zenei szempontból is értő, érzékeny iránymutatásai.

Mivel a koncertszínház legalább annyira színházi, mint zenei élmény, a dalokat nem énekesek, hanem nyolc kitűnő színművész adja elő: Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h.

A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a színpadi jeleneteket a vibráló hangulatú dalok fűzik össze.

Ez az első önálló rendezésem egy remek stábbal, valódi örömmunka volt – nyilatkozta a sajtó munkatársainak Keresztes Tamás.

A színpadon: a Budapest Bár zenekar Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Bence, Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h.

2AutoDíszlet, látvány: Keresztes Tamás és Várai Artúr. Jelmez: Bartos Letícia. Grafika, rajz: Várai Artúr. Animáció: Nagy Tamás. Visual: Magács Vince. Fény: Mihalecz Tamás. Dalszövegek, zene: Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László és a Budapest Bár zenekar. Hangszerelés: Budapest Bár. Korrepetitor: Szép András. Dramaturg: Divinyi Réka. Rendezőasszisztens: Szakács Zsuzsa

Rendező: Keresztes Tamás. A TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színház bemutatója a Budapest Bár zenekar közreműködésével.

A darab augusztus 13-án (csütörtökön) és 14-én (pénteken) látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a szezonbeli premierje szeptember 14-én (hétfőn) lesz Újpesti Rendezvénytérben.

További információ: https://szabadter.hu/programok/rejto-divinyi-budapest-bar-a-tizennegy-karatos-auto

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.