Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Építők Napja 2020

Építők Napi kitüntetések átadása

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara épületében átadásra kerültek a 2020. évi Építők Napi kitüntetések 2020. szeptember 4-én.

Az eseményen köszöntőt mondott Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök, Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter képviseletében Dr. habil. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár, képviseltette magát Dr. Pintér Sándor belügyminiszter is Kling Zoltán, a Belügyminisztérium vízügyi koordinációs főosztályának vezetőjével. Továbbá köszöntőt mondott Koji László, az ÉVOSZ elnöke is.

Boros Anita államtitkár kiemelte, hogy a miniszteri elismerő oklevelekkel az építőipar területén, az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenységet ismerik el. A szakmának elkötelezett, kreatív, hagyománytisztelő, tapasztalt, energikus munkavállalókra van szüksége, akik a ma építészeiként a jövő építésére hivatottak. A gazdasági fejlesztések nem nélkülözhetik az építést, az építészetnek tudásformaként és innovációs területként kell virágoznia, hiszen e tevékenység évszázadok egymásra halmozódó tapasztalatát foglalja magába és fejleszti mindig az adott kor igényeinek megfelelően.

Mint mondta, a magyar kormány kiemelt ágazatként támogatja az építőipart, hogy az elmúlt években tartós növekedési pályára állt szakág továbbra is az egyik legdinamikusabban bővülő iparág legyen a hazai gazdaságban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzet kihirdetése előtt tárgyalás-sorozatot indított az építőipar érdek képviseleti szervezeteivel és piaci szereplőivel egy hosszabb, öt-tíz éves időszakra szóló átfogó stratégia kialakításáról, amelyet a következő napokban, hetekben tovább folytatnak. A stratégia hozzájárul az ágazat termelékenységének növeléséhez, a munkaerőpiac fejlesztéséhez és a lakáspiaci helyzet konszolidációjához, nagy hangsúlyt helyez az építőipari kutatási, fejlesztési, innovációs politika kialakítására és az ágazat korszerűsítését támogató technológiai irányok meghatározására is – tette hozzá Boros Anita.

Az államtitkár gratulált a kitüntetetteknek, és szakmai munkájukhoz sok sikert kívánt.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte, hogy 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az építőipar több mint 20 százalékkal bővítette a termelését. A koronavírus idei megjelenésekor az ágazatban minden egészségügyi és üzleti kockázatot csökkentő intézkedést megtettek, hogy az építőipar folyamatosan dolgozhasson.

A mai napig nincs vírusos megbetegedés az építőiparban! Majd felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az építőipar kapacitás oldalról jelenleg is képes arra, hogy az elmúlt három évben megszokott lendületben és nagyságrendben kivitelezzen az országban, a megrendelés állománya – vélhetően a járvány hatására – jelentősen csökkent. 1Kardos

A helyzet kezelése érdekében az építőipari érdek képviseletek, köztük az ÉVOSZ is, azt kérte a kormánytól, hogy hozza előre a már 2020-ra, 2021-re betervezett közösségi beruházásokat. Mint mondta, ő az építőipar jövőjét illetően optimista, mert aki épít, az bízik a jövőben!

1HollanKassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke elmondta, hogy idén az Építők Napját, a kitüntetések átadását a járványhelyzet miatt nem tudták a hagyományos júniusi időpontban megtartani, ezért csúszott át szeptember 4-re.

A rendezvényen Koji László és Kassai Ferenc átadták az Építők Napja alkalmából odaítélt díjakat: miniszteri elismerő okleveleket, a Hollán Ernő díjakat és a Kardos Andor díjat is.

1Epitok-dij

Kitüntetést átvevők: Kéry Tamás, a Gép-Ház Mérnökiroda Kft. ügyvezetője és épületgépész tervezője, Bálint Péter, az Arcamed Mérnöki Tanácsadó Kft. ügyvezetője, dr. Barna László, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv nyugdíjas igazságügyi szakértője, Bujdosó Sándor, a VIV Zrt. elnök vezérigazgatója, Domonkos László, a Domi Épületgépészet Kft. ügyvezetője, Földes Csaba György, a Rekord Nyílászáró Centrum Kft. ügyvezetője, Harkai Balázs, a Decidui Dent Kft. ügyvezetője, Horváth Róbert, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi Főosztály Építésfelügyeleti Osztály építésfelügyelője, Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója, Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője, Koszta Ildikó a The Million Roses Kft. kreatív vezetője és grafikusa, Kovács Ágnes egyéni vállalkozó, építész, Marsalné Kovács Judit Éva, a Mikro-M. Bt. szerkezetépítő mérnöke, Mensch József Miklós, a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnáziumának tanára, Molnár Zoltán Péter, a Sto Építőanyag Kft. tervezői tanácsadója, Répás Balázs Zsolt, az O és R Kft. főmérnöke, Schváb Zoltán, az MKIK Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezető-helyettese, dr. Székely Istvánné Dákay Gabriella, az MKIK Teljesítésigazolási Szakértői Szerv műszaki előadója, Dr. Szekeres József, a Rosenberg Hungáris Kft. nyugalmazott ügyvezetője és nyugdíjas tanácsadója, Szilvágyi László, a Geoplan Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Táll Zsófia, a Médiaszolgáltatás- támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) újságírója, Vágó Csaba, a V-Kristály-95 Kft. ügyvezetője, Zala Péter, a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének elnöke, Závodiné Sánta Melinda, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) gazdasági vezetője, dr. Zemplényi Adrienne, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Jogi Igazgatóságának jogi igazgatója.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.