Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Peggy Guggenheim

Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja 

PeggyGuggenheimLisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében „Peggy Guggengheim – A művészet megszállottja” átfogó képet nyújt a modern művészetről, a stílus leghíresebb műgyűjtője és műpártolója élettörténetén keresztül, aki a 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége.

A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja. Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben, a személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben, amelyben Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki.

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül. Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.

A film október 8-án kerül országszerte a mozikba. Budapesten a Művész, Puskin, Toldi moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos art moziban, többek között Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szolnokon és Kecskeméten is bemutatják.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.