Search
szombat 13 július 2024
  • :
  • :

MTÜ, NFI megállapodás

Összefogás a filmes turizmus fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Filmintézet (NFI). A megállapodás célja a filmes turizmus fejlesztése, a külföldi produkciók magyarországi forgatásának ösztönzése és a Magyarországon forgatott nemzetközi produkciók minél hatékonyabb összekapcsolása az általános turisztikai országmárka építéssel. A megállapodást Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Pál Ákos Bertalan, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írták alá.

2MTU

Fotón: Káel Csaba, Guller Zoltán és Pál Ákos Bertalan

Az együttműködési megállapodásában a kijelölt célok között szerepel Magyarország, mint forgatási helyszín népszerűsítése, új produkciók Magyarországra hozatalának ösztönzése, a hazánkban forgatott produkciók turisztikai és marketingkommunikációs potenciáljának kihasználása.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy a filmturizmus népszerű és rendkívül hatékony országimázs-formáló tényező, az itt forgatott produkciók kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy Budapestet, illetve Magyarországot utazási célpontként promotálják a hazai és a nemzetközi utazóközönség számára. Majd hozzátette reméli, a koronavírus-járvány után a filmgyártás is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen látogassanak hazánkba.

A hazai filmipar fellendítése nemcsak nemzetgazdasági hozzájárulása, hanem országimázs építő hatása miatt is nemzeti érdek. Különösen erős turisztikai imázsépítési lehetőséget jelent, amikor Budapest és Magyarország szerepel a filmvásznon, bemutatva hazánk kulturális értékeit.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke azt nyilatkozta, hogy a filmipar Magyarországnak óriási hasznot hoz, tavaly a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot. Minden egyes nálunk forgatott produkció azonban további bevételeket hoz, a nemzetközi sztárok jelenléte pedig hatalmas PR-értékkel bír. Bár a járványhelyzet hatással volt a magyar filmiparra és a turizmusra, az utóbbi időszakban folyamatosan azon dolgoztak, hogy mielőbb teljes kapacitással biztonságos körülmények között újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon. A mostani megállapodással az a cél, hogy a filmipar és a turizmusért felelős intézmények hatékony együttműködésével Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsék.

1MTUCim

A külföldi filmstábok számára ideális forgatási helyszínné teszi hazánkat a felkészült szakemberek, a fejlett infrastruktúra, a tájak, a városok változatossága.

Kiemelt törekvés az is, hogy minél több „vörös szőnyeges” esemény, filmbemutató házigazdája legyen a jövőben Magyarország, hiszen az európai filmpremierek helyszíne jellemzően London egy ikonikus mozija, így egy-egy premiert Budapesten rendezni már önmagában is pozícionáló értékkel bír.

A filmes turizmus és a turisztikai imázs építés összekapcsolására kiváló példa a 2019-es együttműködés a Paramount stúdióval a Gemini man című film kapcsán, amely hatalmas nemzetközi jelenlétet biztosított Budapestnek. A film vörös szőnyeges közönség bemutatója – melyen Will Smith mellett Ang Lee és Jerry Bruckheimer is részt vett – valamint a hozzá kapcsolódó háromnapos eseménysorozat új szemszögből mutatta be a fővárost. Több mint 100 nemzetközi újságíró és influenszer látogatott el hazánkba az esemény miatt, a tudósításaik, cikkeik, közösségi média megjelenéseik több mint 700 millió embert értek el. Azért is mérföldkövet jelentett ez a projekt, mert ezzel Budapest bebizonyította a nemzetközi filmes szakmának, hogy alkalmas helyszín hasonló volumenű események megrendezésére.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.