Search
kedd 23 július 2024
  • :
  • :

III. Orosz Zenei Fesztivál

III. Orosz Zenei Fesztivál

A Zene Világnapján, október 1-én kezdődött a III. Orosz Zenei Fesztivál, amely október 9-éig tartott.

A fesztivál alapító-művészeti vezetője Szabó Marcell zongoraművész olyan ízelítőt állított össze a jövő évi (2021), a Csajkovszkij évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amely bemutatta az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát.

 

5orosz

A megnyitó a zene szentélyében, a Zeneakadémián volt, ahol a 180 évvel ezelőtt született orosz romantika nagymestere, Csajkovszkij előtt tisztelegtek.

A nyitókoncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendültek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő (hegedű), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pregun Tamás (zongora), Balogh Ádám (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona) és az alapító Szabó Marcell (zongora). A fesztivál eseményei minden helyszínen a lehetséges telt házzal zajlottak, a szervezők minden várakozását felülmúlta a közönség érdeklődése, amely a járványveszély ellenére nem csappant, a nyitókoncert előtt 3 nappal már minden jegy elkelt.

2orosz

A fesztiválhoz új helyszínként csatlakozott a Tihanyi Bencés Apátság, amelynek atmoszférája új keretet adott a felcsendülő műveknek. Tihanyt és az apátságot számos történelmi tény köti az orosz kultúrához. I. András király – akinek nyughelye a templom királyi kriptájában található – a Kijevi Ruszban nevelkedett, és innen érkezett haza 1046-ban feleségével Anasztáziával, Szent Vlagyimir nagyfejedelem unokájával, többek között papok és szerzetesek kíséretében. A tihanyi “Petra” nevű barlangmonostor, amelyet a helyiek Oroszkőnek is neveznek orosz szerzetesek monostora volt egészen a 14. századig. A hely védőszentje Myrai Szent Miklós püspök volt, aki a Tihanyi Bencés Apátság mai címerében is szerepel. A királyi kriptában évente több alkalommal is ünnepel Szent Liturgiát a Balaton-felvidéken élő orosz közösség. A Tihanyi Bencés Apátság és az Orosz Zenei Fesztivál rendezői között öt éves együttműködési megállapodás is született.

A fesztivál kiemelt partnere az Orosz Kulturális Központ, amely az egyik legkedveltebb helyszín minden évben. Az idei szűkre szabott programok között Csajkovszkij dalokat és operarészleteket hallhattunk Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris, Tarnai Dávid és Bárkányi -Horváth Éva (zongora) közreműködésével.

4Orosz

De a gyerekekről, fiatalokról sem feledkeztek meg: az Orosz Kulturális Központban immár hagyományosan – Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel – gyermekrajzverseny-pályázatot hirdettek. A beküldött rajzok bemutatásra kerültek a gyerekkoncerten. Lukácsházi Győző a fesztivál legendás alakja és visszatérő vendége pedig beavatta a fiatal résztvevőket Muszorgszkij: Egy kiállítás képei c. művének titkaiban. A részvétel ingyenes volt, csak regisztrálni kellett.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár is új színfoltja a III. Orosz Zenei Fesztiválnak, ahol az Operaház művészeinek dalestjére került sor – Tarnai Dávid operaénekes – Bárkányi-Horváth Éva, zongoraművész közreműködésével.

A koncert végén a könyvtár szakmai vezetői bemutatták az épület részeit, működését. A kulturális séta végén Csajkovszkij életével, műveivel kapcsolatos relikviákat tekinthetett meg a hallgatóság.

A rendezvény végén öt éves együttműködési megállapodást írt alá az Orosz Zenei Fesztivál igazgatója Dobos Ibolya és az Országos Idegennyelvű Könyvtár főigazgatója Dr. Papp Anna Mária az orosz és magyar kultúra bemutatására.

6Orosz-alairas

Az Orosz Zenei Fesztivál két koncertjét a Zeneakadémiáról és a Tihanyi Bencés Apátságból élőben is közvetítették, így a helyszínen jelen levő nézőkön kívül további több száz ember követhette a hangversenyeket.

A fesztivál alapító-művészeti vezetője: Szabó Marcell zongoraművész

1987-ben született Budapesten, 8 évesen kezdett el zongorázni. Tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában kezdte meg Batke Márta növendékeként. Ekkor ismerkedett meg Csáky Katalinnal, aki a Zeneakadémia tanáraként élete végéig mentoraként kísérte figyelemmel. Egy évvel később Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta a fertődi Esterházy-kastélyban. 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, Eckhardt Gábor osztályába. 2005-ben elnyerte a Zeneakadémia Előkészítő Tagozat legjobbjának ítélt Bíró Sári emlékdíjat. 2006-ban felvételt nyert a Zeneakadémia zongora szakára, ahol Kemenes András és Nádor György növendékeként folytatta tanulmányait. 2010/2011-es tanévben a Brüsszeli Királyi Akadémia vendéghallgatója volt, ahol tanára Jan Michiels volt. 2014-ben három verseny díjazottja: a VI. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen I. díjat nyert; a XXXIII. Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyen III. díjat nyert Madridban, majd a XVI. Nemzetközi Ile de France Zongoraversenyen I. díjat nyert Párizsban. 2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt választotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. 2017-ben adta debütáló koncertjét a Művészetek Palotájában Rachmaninov 2. zongoraversenyével. 2018-ban harmadjára nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. Többek között olyan zenekarokkal lépett fel, mint a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar és Debreceni Kodály Filharmonikusok. Részt vett Dmitrij Bashkirov, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Falvai Sándor, Szokolay Balázs, Jan Michiels, Gottlieb Wallisch, Maurizio Moretti mesterkurzusain, és Magyarországon kívül olyan helyeken is fellépett, mint a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a hamburgi Elbphilharmonie, vagy a birminghami Town Hall. 2018-ban a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját vehette át Medveczky Ádám karmestertől, a zsűri elnökétől. Ugyanebben az évben az Oroszországi Föderáció a nemzetközi kapcsolatok területén kifejtett kulturális munkájáért rangos kitüntetésben részesítették.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.