Search
szombat 13 július 2024
  • :
  • :

II. Országos Képzőművészeti Filmnapok – Mesterek, múzeumok, műgyűjtők a mozivásznon 

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok keretében Budapesten az Urániában (október 14-17), a szegedi Belvárosi Moziban (október 15-21), és a debreceni Apolló Moziban (október 18-21), visszatérnek a nagyvászonra “A művészet templomai” sorozat legnépszerűbb korábbi filmjei.

Hat éve indult útjára “A művészet templomai” ismeretterjesztő mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait és műkincseit mutatja be moziélmény formájában. A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúkat archív felvételekkel, játékfilmes életrajzi jelenetekkel, és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik országszerte az art mozikba. A premierek kiemelt budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Kepzomuveszeti-filmnapok

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok nyitóvetítése a sorozat legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató részének premier előtti díszbemutatója október 14-én lesz az Urániában, ahol a vetítés előtt bevezető előadást tart Rébay Fatima művészettörténész, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

„Az elátkozott zseni”

Modigliani

Modigliani centenárium címmel mozikba kerülő új filmben egy eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel „az elátkozott zseni” művészi pályája és botrányokkal teli, bohém és tragikus magánélete élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának helyszínei, köztük Livorno, Firenze, Velence és Párizs, az akkori művészvilág központja különleges archív felvételeken elevenednek meg, és a sorozatra jellemző részletgazdag képkockákon megjelennek a vásznon ma már milliókat érő műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkás ábrázolásmódja a védjegyévé vált. Olyan neves intézmények kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina és a washingtoni Nemzeti Galéria gyűjteménye, a Livornoi Városi Múzeum tárlata és jelentős párizsi műgyűjtemények.

Modigliani-film előzetese:

A Filmnapok programjából nem hiányozhatnak “A művészet templomai” korábbi évadjainak legsikeresebb alkotásai sem, látható lesz többek között a sorozat legelső, Vatikáni Múzeumot és a Sixtus-kápolnát bemutató epizódja, valamint a madridi Prado Múzeum és a szentpétervári Ermitázs történetét és csodálatos gyűjteményét, Bosch, Tintoretto, Hokuszai, Paul Gauguin, Frida Kahlo, Salvador Dalí életét és művészetét, impresszionista mesterek kevésbé ismert alkotásait bemutató mozifilmek is.

Vatikáni Múzeum film előzetese:

A 20. századi modern művészethez kapcsolódva három különleges dokumentumfilm is helyet kapott a Képzőművészeti Filmnapok programjában. Látható lesz a modern művészet legismertebb gyűjtőjéről és műpártolójáról, Peggy Guggenheimről készült portréfilm – A művészet megszállottja, majd a náci diktatúra művészetüldözését és az ellopott műkincsek utáni nyomozást feldolgozó Hitler kontra Picasso.

Moholy-nagy

Az Urániában október 15 -én vetítik az új Bauhaus című fesztiváldíjas amerikai dokumentumfilmet, amely a 125 éve született világhírű fotográfus, konstruktivista festő, formatervező és a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről szól, s arról az újító szellemű, modern technikát művészi sokszínűséggel integráló szemléletéről, amely máig inspirálja az alkotókat.

Moholy-Nagy Lászlóról készült film előzetese:

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok a filmeket forgalmazó Pannonia Entertainment, az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Apollo Mozi és a Belvárosi Mozi együttműködésében valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Aki lemarad a programról, a filmek egy részét később a Várkert Bazár és az Art+ Cinema filmklub vetítésein és a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérheti.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.