18. Olasz Filmfesztivál

XVIII. OLASZ FILMFESZTIVÁL – MITTELCINEMAFEST

A 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest-re a legújabb olasz filmek érkeznek 2020. november 6-16 között a budapesti Puskin moziba és országosan a távmoziba. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 13 kortárs olasz alkotását nézheti meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A világjárvány miatt sok filmfesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a program többek között olyan filmeket is kínál, mint a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Miatyánk vagy a több fesztiválon is méltatott Ne félj, ha megölellek, amelyet az 1982-ben a Mediterraneo című filmmel Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores rendezett.

VajonmileszAz esemény nyitófilmje Francesco BruniVajon mi lesz? című alkotás, amely az idei Római Filmfesztiválon debütált. A filmben sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségén átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről.

A magyar közönség láthatja majd Claudio Noce egész estés filmjét, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk című alkotást, melynek főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőért járó Coppa Volpi díjat. A film valóságos történeten alapul, melynek maga a rendező is szomorú elszenvedője volt. 1976-ban Rómában, az úgynevezett ólomévekben a rendező apja, Alfonso Noce, a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült.

Szintén a 77. Velencei Filmfesztiválon fontos elismerésben részesült Pietro Castellitto első filmje, a Ragadozók, amely elnyerte a Legjobb Forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról.

NelkulozhetoboldogsagNémileg szürreális komédia az Olasz Filmfesztivál zárófilmje – A nélkülözhető boldogság pillanatai, – mely Francesco Piccolo azonos című regényéből készült Daniele Luchetti rendezésében. A film főszereplője Pierfrancesco Diliberto, ismertebb nevén Pif. A rendező 2018-ban az Olasz Filmfesztivál vendége volt Budapesten az Én vagyok a vihar című filmje kapcsán. Magyarországon korábban a Testvérem egyedüli gyerek című filmjét is forgalmazták.

Az Olasz Filmfesztivál idei 13 filmjében az új olasz színészgeneráció több tehetséges tagját láthatjuk viszont, akik az utóbbi évek olasz filmjeiben tűntek fel a képernyőn, és olyan, Magyarországon is sikerrel bemutatott filmekben szerepeltek, mint a 2005-ös Michele Placido Bűnügyi regény vagy a 2016-os Teljesen Idegenek Paolo Genovese rendezésében.

Az Utódok című film főszereplője Valerio Mastandrea, akik a magyar nézők az Éljen a szabadság című filmből és a Teljesen idegenek Lelejeként ismerhetnek. A Majdem kifogástalan szülők főszereplője Anna Foglietta, a Teljesen idegenek Carlottáját alakította, valamint a Duna TV-én bemutatott A Maffia csak nyáron öl című sorozat főszereplője volt.

AnagylepesA nagy lépés – című film főszereplőjeként Giuseppe Battistont láthatjuk, a film díjat nyert a 2019-es Torinoi Film Fesztiválon.

A Ne félj, ha megölellek című alkotás főszereplője Claudio Santamaria, akit a  magyar közönség a Bűnügyi regényből ismerhet.

Továbbá látható lesz az Olasz Filmhéten: Life As a B-movie, A Macaluso nővérek, Időiszony, Csak az elevenek halnak, Utálom a nyarat.

A 18. Olasz Filmfesztivál filmjeit november 6-16 között nézheti meg a közönség a budapesti Puskin moziban, illetve országosan a távmoziban.

A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.