Search
péntek 19 július 2024
  • :
  • :

New Orleans: A zene városa

New Orleans: A zene városa

A jazz, a dixieland, a rhythm’n’blues és a rock’n’roll szülőhazájának portréja a mozikban

New-Orleans6

Michael Murphy zenei betétekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilmjében New Orleans páratlanul gazdag zeneiségének múltja és jelene tárul fel az Oscar-jelölt és hatszoros Grammy-díjas jazztrombitás-zeneszerző Terence Blanchard narrációjával.

A jazz témájú filmjeiről ismert díjnyertes rendező, Michael Murphy átfogó módon mutatja be a város zenei evolúciójának korszakait, az improvizatív jazztől kiindulva a rhythm’n’blueson és rock’n’rollon át egészen a funkyig és hip-hopig.

3-KinfolkBrassBand

A zenészekkel és szakértőkkel folytatott beszélgetések között különleges archív és új felvételeken tűnnek fel különböző stílusok egykori és jelenkori legendás zenészei, köztük Louis Armstrong, a Fats Domino, Allen Toussaint, Dr. John, The Neville Brothers és a The Preservation Hall Jazz Band.

1Poster

A zenei betétek mellett a film gerincét híres New Orleans-i zenészekkel folytatott beszélgetések adják, megszólal a filmben többek között Branford Marsalis, Wynton Marsalis, Harry Connick, Jr., Mannie Fresh és Dr. Michael White. Mellettük olyan rockzenei nagyságok is mesélnek a városhoz kapcsolódó emlékeikről és zenéjükra gyakorolt hatásokról, mint Robert Plant, Keith Richards, Bonnie Raitt és Sting is.

A koncertfilmjeiről ismert Eagle Rock Entertainment gyártásában készült alkotás több nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon is díjat nyert, többek között az Impact Docs Awards és IndieFEST Film Awards különdíját is megkapta.

A New Orleans: A zene városa 2020. november 12-től érkezik országszerte a hazai mozikba, magyar felirattal. A premier azonban az új kormányrendelet és a mozik bezárása miatt el lett halasztva.

Az új premierdátumot 2020. december 24-re, vagy 2021  januárjára helyezte át a forgalmazó Pannonia Entertainment, attól függően, hogy újranyitnak-e addig a mozik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.