Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

A művészet templomai

Művészeti mozifilmek a fotelből

Annak érdekében, hogy a művészetbarátok a mozibezárások alatt ne maradjanak látnivalók nélkül, online elérhetővé tették A művészet templomai ismeretterjesztő sorozatot, amelynek epizódjai látványos kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A magyar felirattal látható filmekben a szakértői interjúkat különleges archív felvételekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik.

Az online filmkölcsönzőben www.pannonia-entertainment.hu/filmkolcsonzo novembertől az összes eddigi film elérhető – közel 30 mozifilm.

Régebbi filmek

A kínálatban megtalálható a legelső, Vatikáni Múzeumot bemutató 2014-es filmtől kezdve a firenzei Uffizi-képtárat, Leonardo, Raffaello, Tintoretto, Caravaggio, Monet, Van Gogh, Klimt és Schiele, Bosch és Salvador Dalí életpályáját bemutató filmek.

Újdonságok

Prado-Gallery

Elérhető lett A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye, amelyben az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket a világ egyik leglátogatottabb múzeumának történetén és páratlan műkincsein.

Az Észak Velencéjének is nevezett Szentpétervár monumentális múzeuma az Oscar-díjas A nagy szépség sztárja, Toni Servillo közreműködésével tárul fel az Ermitázs – A művészet hatalma című epizódban, amely átfogó képet nyújt a múzeum lenyűgöző épületegyütteséről és gyűjteményéről, valamint a neki otthont adó város történelméről.

A Gauguin Tahitin egy legendássá vált utazás történetét mutatja be a művészet örök lázadója, Paul Gauguin nyomában, aki Párizstól Bretagne-on át Tahitiig és a Marquieses-szigetekig kutatott az “elveszett paradicsom” után.

Az Impresszionista ritkaságok a mozgalom által elindított művészeti forradalom történetét beszéli el ötven, magángyűjteményekből származó, első alkalommal kiállított értékes festményt – köztük Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit – bemutatva.

Elérhetővé vált a sorozat három legfrissebb, 2020. őszi premierfilmje is, köztük a Frida Kahlo sokrétű személyiségét, forradalmian úttörő művészetét és kulturális ikonná válását feldolgozó Viva la Vida, amely Frida saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján.

A művészet megszállottja című film a 20. századi művészet leghíresebb műgyűjtője és mecénása, Marguerite “Peggy” Guggenheim életpályáját mutatja be átfogó módon, végigkövetve, hogy miként vált a dúsgazdag örökösnő a modern képzőművészet kulcsfigurájává.

A művészeti filmkölcsönző újdonságainak listáját a sorozat legújabb, október végén mozikba került része, a Modigliani centenárium zárja, amelyben a 20. századi olasz avantgárd festő és szobrász Amadeo Modigliani élete és művészete egy új nézőpontból, élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból tárul fel.

Az elérhető filmek köre a következő napokban is tovább fog bővülni, többek között a londoni Victoria&Albert Museum – David Bowie életműállításáról vagy a British Museum nagyszabású Hokuszai-tárlatáról készült filmekkel.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek: Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin és magyar természetfilm – Vad erdők, vad bércek is elérhetők.

A filmek a művészeti élmény és kikapcsolódás mellett oktatási segédanyagként is szolgálhatnak, művészetpedagógusok és oktatási intézmények akár egy egész osztály részére kikölcsönözhetik digitális formában.

A filmek a kölcsönzés után 48 órán belül korlátlan alkalommal lejátszhatóak, bármely olyan eszközzel, amely alkalmas internetezése: számítógépen, tableten, okostévén vagy akár mobiltelefonon is – bár ez utóbbi kevésbé ajánlott a kis képernyőméret miatt.

A művészeti filmkölcsönző a www.pannonia-entertainment.hu/filmkolcsonzo oldalon elérhető. Gyűjtők számára érdekesség, hogy a művészeti filmek hivatalos moziplakátjai – amelyek mind egy-egy híres festményt ábrázolnak – korlátozott számban megvásárolhatók az oldalon.

További részletek a sorozatról a www.facebook.com/AMuveszetTemplomai Facebook-oldalon olvashatók.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.