Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

21. Század Kiadó könyvajánlata

21. Század Kiadó ünnepi könyvajánlata

Karácsony táján, mikor azon törjük a fejünket, kinek – mit vegyünk ajándékba, jusson eszünkbe, a legjobb megoldás a könyv! Decemberben hideg van, ilyenkor jó bekuckózni egy könyvvel a süteményillatú meleg lakásunkban. A 21. Század Kiadó 3 könyvet is ajánl az ünnepekre.  

Karácsonyi parti – Karen Swan

Egy emlékezetes este …

Karen Swan regényeit világszerte olvassák. Könyveit élénk, részletes, eleven helyszínleírások jellemzik. Minden évben két könyvet ír – egyet nyárra és egyet a karácsonyi időszakra.

Karácsonyi parti című új könyve a romantikát szeretőknek igazi ínyencség. Kidolgozott, bonyolult történet, váratlan fordulatokkal.

Délnyugat – Írországban, egy képzeletbeli faluban játszódik a történet. Parti van egy elegáns vidéki kastélyban, ahol a visszafogott felszín alatt burjánzanak a titkok és a románcok.

Declan Lorne, az utolsó ír lovag váratlanul jobblétre szenderül. Az ősi cím vele együtt száll a sírba, birtokán pedig, amely az ország vad, délnyugati partvidékén található, három lánya osztozik. Az idősebb lányok, Ottie és Pip várakozásaiknak megfelelően kapják meg örökségüket, azonban mindenki meglepetésére – és csalódására – a legkisebb lány, a család fekete báránya, Willow örökli magát a kastélyt.

Miért Willow kapta a kastélyt? A három lánytestvér annak idején közel állt egymáshoz, de most elkeseredett küzdelem kezdődik. Három évvel korábban, nem tudni, miért, Willow hátat fordított a szülői háznak, Dublinba szökött, és megfogadta, hogy soha nem tér vissza. Így aztán, amikor ripsz-ropsz bejelenti, hogy eladja a kastélyt, Pip és Ottie bosszút fogad: Pip egy lapra tesz fel mindent, hogy biztosítsa a jövőjét, Ottie pedig olyan döntést hoz, amely mindhármuk vesztét jelenti.

A fényűző karácsonyi partit Connor Shaye, leendő tulajdonos rendezi: neki házavató, a három testvérnek búcsúbuli. A titkaikra azonban sorra fény derül: OttieWillow és Pip számára egyetlen kérdés marad – képesek lesznek arra, hogy a jövőjüket egyengessék? Ehhez ugyanis egyszer s mindenkorra el kell engedniük a múltat.

Fotón: Karen Swan

Hívnak a csillagok – Emma Donoghue

Emma Donoghue a könyv szerzője 1969-ben született Dublinban. PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír. A Hívnak a csillagok című új könyvével mintha nekünk üzenne, emlékeztet a jelenlegi globális krízisre.

A történet szívbe markoló. Az Oprah Magazine szerint: „A járvány frontvonalában micsoda felfokozott érzelmi állapot kíséri az életet és a borzadályt – ez a rohanó tempójú regény briliáns módon ragadja meg e szélsőséges hangulatot. Ettől a prózától dübörög az olvasó szíve, és feláll a karján a szőr.”

1918, Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják.

A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség, és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney.

 A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben.

Az idő múlik, a betegek egyre érkeznek. Vajon sikerül legyőznie az akadályokat az alapvető emberi szolidtaritásnak? Elkapja a rendőrség Lynn doktort, vagy még van ideje életeket menteni?

 A regényből minden kérdésre választ kap az olvasó, aki a kötettel nemcsak egy spanyolnátháról szóló könyvet fog a kezében, hanem annál jóval többet. Egy történetet, mely megmutatja, hogy a koronavírus idején is, amikor ugyanazt a nem normális létezési módot kell megélnünk, mint a regény szereplőinek, van remény. Emberséggel és hittel, egymásba kapaszkodva ugyanis minden nehézség legyőzhető.

Fotón: Emma Donoghue

 Zöldlámpa – Matthew McConaughey

Egy szerelmeslevél az élethez …

McConaughey tehetséges színész és jó tollú író. Barátai azt mondják, igazi életművész.  A Zöldlámpa az életéről szól, igazi életmódkönyv. Egyéni hangvételű, bölcs és szórakoztató, inspiráló memoár.

Ötven éve élem ezt az életet, negyvenkét éve próbálom kiókumlálni a rejtélyét. Lejegyzek sikereket és kudarcokat, örömöket és bánatokat, dolgokat, amik ámulattal töltenek el, és dolgokat, amiktől kirobban belőlem a nevetés. Hogyan legyek igazságos. Hogyan stresszeljek kevesebbet. Hogyan érezzem jól magam. Hogyan bántsam kevésbé az embereket. Hogyan bántsanak engem kevésbé. Hogyan legyek jó ember.

Ha az ember tudja, hogyan és mikor boldoguljon az élet kihívásaival – hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez -, akkor élvezheti a sikernek azt az állapotát, amit úgy nevezek, ,,elkapni a zöldlámpát”.

Belátásaim és meglátásaim, ráérzéseim és megérzéseim, lazaságaim és cikiségeim. Brutális finomságok, igazságok és szépségek. Megúszások, lebukások és elhasalások, ahogy az élet akadálypályáján próbáltam szlalomozni.

Reményeim szerint ez egy jó ízű orvosság, két aszpirin a betegszoba helyett, űrhajó a Marsra, amihez nem kell pilótaengedély, templomi élmény, amihez nem kell újjászületni, könnyes nevetés.

Ez egy szerelmeslevél az élethez!

A könyv a zöldlámpákról szól, és arról, hogy a sárga és a piros is előbb-utóbb zöld lesz.

Matthew McConaughey 1969-ben Texasban született. Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Saját bevallása szerint szerencsés ember, hivatására nézve mesélőnek tartja magát, mellette verseket ír és frusztrált zenész.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.