Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Advent a Bethesdában

Gyermekgyógyítás fénnyel festett falak mögött … 

Adventi fényfestéssel várják az ügyeletre érkezőket december minden estéjén a Bethesda Gyermekkórházban. Az épület homlokzatát különleges fény borítja, ezzel kedveskedve az ügyeleti ellátásra érkező gyermekeknek és kísérőjüknek. A kórház célja, hogy minden módon csökkentse a gyermekek feszültségét, a megnövekedett karácsonyi betegforgalom idején különösen.

Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője, az ötlet egyik kidolgozója elmondta, egy – egy felvételes ügyeletben 100-150 gyermek is érkezik a kórházba, eleve rémült állapotban, sötétben, maszkos orvosok közé. Ezen is szeretnének enyhíteni ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel, hiszen egészen más érzés belépni egy mézeskalácsházba, mint egy rideg kórházépületbe.

A gyerekek ámulva nézik az épületet, s kevésbé riadtan lépnek be oda. Minden este más és más fénykompozícióval örvendeztetik meg őket, december 5-én például egy három emelet magas mikulás várta a gyermekeket. A fényfestés sötétedéstől hajnalig látható december minden estéjén. Majd hozzátette: A járvány idején különösen kreatívnak kell lennünk, hogy a növekvő és természetes szorongást valamilyen módon csökkentsük mind a gyerekek, mind a dolgozók körében.

Dr. Velkey Györgytől, a kórház főigazgatójától azt is megtudtuk, hogy több városi kórház gyermekosztályát alakították át koronavírusos felnőttek ellátására, így a szokásos betegforgalom mellett a Bethesda tehermentesíti ezeket az intézményeket azzal, hogy fogadja azokat a gyerekeket, akiket egyébként nem ide szállítanának. A gyerekeknek, szülőknek, gyógyítóknak is sokféle nehézséggel kell szembenézniük, szigorúbbak az intézményi szabályok, be kell tartani a látogatási tilalmat, egy gyermeket csak egy szülő kísérhet.

Ezekben a helyzetekben még fontosabb, hogy találékonyak legyünk, és egy kis mosolyt csaljunk minden hozzánk betérő arcára, így a gyógyítás, együttműködés is gördülékenyebb lesz – mondta a főigazgató.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.