Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Zöldségszalámi – magyar fejlesztés

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is az egészséges életmód záloga lehet.

Rohanó világunkban sokan nem szánnak kellő időt arra, hogy friss zöldségeket vásároljanak a piacokon, majd azokat alaposan megmosva és felszeletelve egészséges szendvicseket készítsenek családjuknak vagy saját maguknak. Az állandó időhiány mellett ráadásul további kellemetlenséget jelenthet, ha mégis készül egy-egy szendvics, a bele kerülő zöldség miatt átázik a pékáru, vagy, ha a maradék zöldség idő előtt megfonnyad és kárba vész.

Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével megszületett szabadalom erre is megoldást nyújt: ha a SALAdMI speciális zöldségszalámi egy-egy szelete kerül a szendvicsünkbe, máris sokat tettünk az egészséges táplálkozásunk érdekében. A termék ízletes fehérje a vegetáriánusoknak és zöldség a húsevőknek.

SALAdMI mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos – mondta Csurka Tamás termékfejlesztő.

A zöldségszalámi kezdetben két ízvilággal ajándékozza meg a fogyasztókat: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Mindegyik olyan finom, hogy akár magában is fogyasztható. Nemsokára ott fog lógni a téliszalámi mellett.

A szabadalom a gyártástechnológiáról szól, és nem a zöldség alapanyagok és fűszerek összetételéről, így az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.

Az Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködés célja a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése – nyilatkozta Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a gödöllői székhelyű intézmény mb. rektora. Mint mondta, az  Egyetem oktatói, kutatói a kutatásban kiválóak, de az innováció „rögös útját” kevesen vállalják fel, ezért kézzel fogható gazdasági eredményt kevés kutatás hoz. Ezen kívánnak változtatni a Blue Seven Group Zrt.-vel való együttműködéssel, mely új lehetőséget nyit azon az úton, hogy minden olyan kutatási eredmény, amelyből gazdasági haszon származhat, induljon el az innovációs úton.

A rostban gazdag termék fejlesztése során azt is célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, kidobásra kerülnének. A SALAdMI tehát egyszerre kényelmi termék azoknak, akik rendkívül sűrű időbeosztással rendelkeznek, az élelmiszermentés révén pedig kiváló eszköze a fenntarthatóságnak is.

Nagy segítséget jelentett, hogy a fejlesztés során használni tudtam a Szent István Egyetem infrastruktúráját, és a tanüzemekben, laborokban, majd az iparban olyan tudást, tapasztalatot és innovációs szemléletet szerezhettem, ami hozzásegített egy ilyen szabadalom létrejöttéhez – mondta Csurka Tamás, termékfejlesztő, a Blue Seven Group Zrt. igazgatótanácsának képviselője.

Blue Seven Group igazgatósága: Dr. Böjthe Kálmán -Elnök-Vezérigazgató, Batthyány-Schmidt Margit, Csurka Tamás, Dr. Vida Mariann.

A Szent István Egyetem egy korábbi közleménye alapján már beszámolt a Krónika Videómagazin https://kronikavideomagazin.hu/2020/12/11/szent-istvan-egyetem/ arról, hogy az elkövetkező időszakban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.