Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Szent István Egyetem

Szent István Egyetem új szabadalmai 

Okos tojás, vegetáriánus zöldség „szalámi”, speciális takarmány – néhány a Szent István Egyetem legújabb szabadalmai közül, melyeket a Blue Seven Group Zrt-vel együttműködve fejlesztett ki.

A Szent István Egyetem innovációs hatóköre, kutatás-fejlesztési tevékenysége – sajátos agrár- és élelmiszertudományi profilja révén – országos, ágazati és régiós szinten egyaránt megjelenik, több évtizedes gyakorlata alapján még a kárpát-medencei kiterjedésben is jelentős.

1SzieCim

Az intézmény kiemelt feladatának tekinti, hogy az itt keletkező kutatás-fejlesztési eredményeket ne csak publikálja, hanem biztosítsa azok piaci hasznosítását és a tudás- és technológia-transzfert is, egyszóval a végtermék profitorientált legyen. Ennek érdekében az Egyetem szoros együttműködésre lépett a gödöllői székhelyű Blue Seven Group Zrt-vel a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek gyártása, forgalmazása és piaci megjelentetése céljából.

A Társaság és az Egyetem fúzióját a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, továbbá az intézmény Konzisztóriuma és Szenátusa is támogatta.

Közös céljuk az, hogy innovatív, magyar termékeket vezessenek be a hazai és a nemzetközi piacokra, határokon átívelő piaci és befektetési lehetőséget biztosítsanak az innováció, az egészségügy, az újrahasznosítás és az energiahasznosítás területein úgy, hogy a siker itthon, Magyarországon maradjon.

GyuriczaCsabaEbben a gazdasági platformban az Egyetem 35 százalékos részesedéssel rendelkezik, melynek keretében intézményünk sikerre tudja vinni az agrár-, élelmiszeripari, környezetvédelmi kutatás-fejlesztési eredményeit, valamint azokat vissza tudja csatolni a korszerű piacorientált felsőoktatási képzésbe. Elsődleges számunkra, hogy központi szerepet töltsünk be a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban, továbbá minél gyorsabban tudjunk megfelelni a gazdasági igényeknek, annak érdekében, hogy hallgatóink versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesüljenek. Elkötelezettségünket mutatja, hogy a Blue Seven Group Zrt. Igazgatósági Bizottságában és Felügyelő Bizottságában aktívan részt vesznek az Egyetem munkatársai és hallgatói, sőt az egyik doktorandusz hallgatónk (igazgatósági tag), saját fejlesztéssel, közös szabadalommal – mondta Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora.

BojtheKalmanDr. Böjthe Kálmán, a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója elmondta, hisz abban, hogy a magyarok kreativitása és tudományos teljesítménye a világon egyedülálló, továbbá az innovatív magyar termékek az egész világon versenyképesek. Meggyőződése, hogy a magyar fejlesztéseket – melyek zömét állami támogatásból fejlesztettek – itthon, Magyarországon kell kamatoztatni, hogy hazai munkahelyeket és hosszú távú megélhetést biztosítsanak a magyar embereknek. Céljuk  a kimagasló teljesítményű magyar kutatók és szakemberek elvándorlásának visszaszorítása, lehetőséget biztosítva számukra, hogy itthon gyümölcsöztessék tudásukat, tehetségüket.

Proof of Concept Alap

A Szent István Egyetem a Blue Seven Group Zrt-vel közösen a közeljövőben a Proof  of Concept Alap indításával kívánja támogatni az egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók innovatív, piaci hasznosításra esélyes ötleteinek fejlesztését.

Elősegítik továbbá az információáramlást, a tudástranszfert és a kapcsolatépítést az oktatók – kutatók – hallgatók -és a gazdasági szereplők között, főként innováció- és kutatásmenedzsment, start-up, vállalkozói és üzletfejlesztési témákban. 

Emellett a szellemi tulajdon kezelésének és védelmének megerősítésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Törekvéseiknek köszönhetően az elkövetkező hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak a Szent István Egyetem versenyképességének növeléséhez.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.