Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Műhelyiskola

Műhelyiskola: második esély

Lezárult az első negyedév az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvalósuló minta programban, amelynek célja piacképes részszakmához juttatni a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatásáért, így természetes volt, hogy részt vállal a hátrányos helyzetűek foglalkoztatottságának növelését célzó, új programban is. Eddigi tapasztalatai alapján a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőség a korábban már lemorzsolódott tanulók esélyeinek javítására.

A szervezet a mostani tanévben két helyszínen négy részszakmában – Gyöngyösön pincér- és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló – valósítja meg a projektet, összesen 20, nyolc osztályt végzett tanuló bevonásával.

A szakmai tudás átadásáért a gyakorlati oktatást végző mesterek, a szociális segítségnyújtásért pedig a mentorok felelnek, a diákok velük hármasban konzultálnak az előrehaladásukról.

Az eddigiek – a vírushelyzettel nehezített körülmények ellenére is – sikeres koncepcióról tanúskodnak: a 20 tanulóból 18-an továbbra is haladnak a vizsga felé, amelyre legkorábban fél év után, azaz idén tavasszal kerülhet sor. Szintén biztató, hogy a megüresedő helyeket sikerült feltölteni, ugyanis miután a képzéseknek hírük ment, többen érdeklődtek a csatlakozási lehetőségről. Mindez azt jelzi, hogy a kezdeményezés előtt nagy jövő állhat.

Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a program pillére a nyitottság és a rugalmasság. Fontos a rendelkezésre álló keretek maximális kihasználása. Minden diáknak más és más a háttere, sokuk mögött számos kudarcélmény áll, ezért teljesen új módszerek kellenek ahhoz, hogy motiváltak legyenek. Az is lényeges, hogy a diákok is alakíthassák a folyamatot, maguktól vállaljanak feladatokat. Ezért egyénre szabott, ösztönző megállapodásokat kötnek, amelyben rögzítik, hogyan készüljenek fel a részszak-képesítő vizsgára. Az ösztöndíjat is egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják.

Az a célunk, hogy minél több településen felmérjük, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény, mi az, ami népszerű az érintettek körében és mihez találunk partnereket helyben. Bízunk benne, hogy a finanszírozási háttér is adott lesz a program országos kiterjesztéséhez, akár már ősztől, hiszen minden jel szerint ez egy kiváló második esély azoknak, akik nem találták meg a helyüket a hagyományos oktatási rendszerben. Itt jogviszonyuk van, ösztöndíjat kapnak, piacképes végzettséget szerezhetnek, és akár felkelthetjük az érdeklődésüket egy teljes szakma elsajátítása iránt is – mondta az ügyvezető igazgató.

Majd hozzátette, a kísérleti programban mostanra megszerzett tudásukat és a kialakított jó gyakorlatokat örömmel osztják meg mindenkivel, aki potenciált lát a műhelyiskolai képzésben.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.