Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Víz Világnapja 2021

Víz Világnapja – A víz érték! Becsüld meg! 

A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme pedig mindannyiunk közös felelőssége – mondta Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese március 22-én a világnap alkalmából.

Emlékeztetett arra, hogy az egészséges ivóvízhez való jog alapvető emberi jog. A MEKH a víziközmű-szolgáltatókkal együttműködve azon dolgozik, hogy minden fogyasztó minőségi szolgáltatás keretében és megfizethető áron jusson hozzá az ivóvízhez, valamint a szennyvízzel kapcsolatos szolgáltatásokhoz.

Szalóki Szilvia kiemelte, hogy egyre több oktatási intézményben tartanak tematikus napokat vagy tanórákat, hogy felhívják a figyelmet a tudatos vízfogyasztás praktikáira. A MEKH felelős hatóságként ebben a szemléletformáló munkában is szeretne segítséget nyújtani, amihez idén egy, a víz tematikáját körbejáró információs kiadványt készítettek, illetve egy hasznos plakátot, mely a takarékos és környezettudatos vízfogyasztás gyakorlatait foglalja össze.

A Víz Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a víz érték, amit óvnunk kell, a hazai vízkincs védelme mindannyiunk közös felelőssége! Az elnökhelyettes szerint felhasználóként is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk vízkincsünket. Tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 20 m3 vizet is megóvhatunk évente, amivel nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat is kíméljük.

A MEKH Víz Világnapi kiadványa és plakátja elérhető a Hivatal honlapján az alábbi linkre kattintva. http://www.mekh.hu/a-viz-ertek-amit-ovnunk-kell

Az idei világnap jelmondata – A víz érték! Becsüld meg! 

De milyen értéket is képvisel a víz mindennapjaikban? Jóval többet jelent, mint a számláinkon szereplő ivóvíz ára: a víz hatalmas és összetett értéket képvisel a háztartásaink, az élelmiszeripar, a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság és a természeti környezet integritása szempontjából.

A Víz Világnapjáról többen is megemlékeztek

Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója munkatársaihoz címzett ünnepi köszöntőjében így fogalmazott: „Vízszolgáltatók világnapja ugyan nincs, de nekünk Vízműveseknek, március 22. mindig egy kicsit rólunk is szól. Büszkék lehetünk arra, hogy 2 millió ember lakásába, háztartásába a mi munkánknak köszönhetően kerül egészséges, tiszta ivóvíz, és gondoskodunk róla, hogy felhasználás után se károsítsa környezetünket a szennyvíz. Bízom benne, hogy legalább ezen a napon elgondolkodnak a fogyasztóink, a döntéshozóink és a tágabb környezetünk is azon, hogy a megszokott, magas színvonalú és kényelmes szolgáltatásunk nem önmagában keletkezik, hanem több mint 1500 vízműves kolléga minden napos nehéz, erőt próbáló, professzionális, kreatív és innovatív munkájának köszönhető.”

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a Facebookon emlékezett meg a Víz Világnapjáról: “A mindennapokban természetesnek vesszük, hogy csak egy mozdulat, és tiszta víz folyik a csapból. Nem gondolunk rá, miért is tennénk, hogy ahhoz, hogy a kutakból ez a víz minden budapesti otthonába eljusson, ahhoz a Fővárosi Vízművek szakemberei több mint 500 kilométer vízcsőhálózatot tartanak karban, újítanak meg nap mint nap. Ahhoz, hogy ez a víz holnap is a poharunkba kerüljön és ne a földben folyjon el törött csöveken keresztül, szükséges az elöregedett hálózat mielőbbi megújítása, a sokszor 90 éves vízcsövek mielőbbi cseréje. Ahogy a többi fővárosi közműrekonstrukció, úgy a vízcsövek cseréje is azt szolgálja, hogy a város fenntartható és élhető legyen.”

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-videójában a vízszolgáltatás fenntarthatósága kapcsán a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta: “A budapestiek otthonába nap mint nap 450 millió liter gondosan ellenőrzött, kristálytiszta ivóvizet juttatnak el a Fővárosi Vízművek munkatársai. A Víz Világnapján gondoljunk azokra a szakemberekre, akik nap mint nap 24 órában gondoskodnak arról, hogy mi tiszta ivóvizet ihassunk. Ők azok, akik üzemeltetik a kutakat, a gépházakat, a medencéket, a víztornyokat, a csöveket és ellenőrzik nap mint nap a víz minőségét. Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a környezetünk és a vízbázisaink védelme közös felelősségünk, hogy a gyermekeink és az unokáink is jó minőségű vizet ihassanak.”

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.