Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

Érték és Minőség Nagydíj Pályázat

Meghirdették az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatára 2021. május 31-ig lehet pályázni 41 főkategóriában, több mint 100 témakörében a Kárpát-régió egész területén – jelentette be az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa.

A védjegyek fontos eszközei a fogyasztók tájékoztatásának. Információval szolgálnak a fogyasztók számára az adott termékről/szolgáltatásról. A védjegyek kapcsolatot teremtenek a termék és annak előállítója, valamint a szolgáltatás és annak nyújtója között, komoly szerepük van a minőség jelzésében, fejlesztik a fogyasztói kultúrát, de vitathatatlan a reklám-, illetve beruházás-serkentő funkciójuk is. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója elmondta, a pályázat széles spektrumban kínál lehetőséget azon vállalkozások számára, melyek ebben a nehéz időszakban is törekednek arra, hogy produktumát hazai és nemzetközi szinten is elismerjék. A minőség is nagyon fontos szempont a gazdaság újraindítása során, amit ez a nagy múltú minősítési rendszer támogat.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra jelentkezhet minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség, de a pályázat tárgya csak a gazdasági életben már ténylegesen testet öltött termék, szolgáltatásban megvalósult ötlet, innovatív elképzelés lehet.

A meghirdetett 41 pályázati főcsoport érinti többek között a vendéglátást, az építő-, a bútor-, és élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az infrastrukturális beruházásokat, az életminőség javítására szolgáló termékeket és szolgáltatásokat, a csomagolástechnikát, az informatikai programokat, rendszereket, szabadidős és kulturális tevékenységeket, rendezvényeket, az oktatást, az orvostechnikai és kozmetikai szegmenst, a lakberendezést vagy akár a webshop szolgáltatásokat.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított „minőség jelképét” szeptember elején a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át, amennyiben a járványügyi helyzet azt engedi.

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország Kormánya 2020 márciusában a gazdasági recesszió mérséklésére a GDP arányosan Európa egyik legnagyobb gazdaságvédelmi programját indította útjára. Mint mondta, bízik benne, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv adta lehetőségeket minél több vállalkozás képes lesz kihasználni és a javuló gazdasági körülmények idén többeket fognak arra ösztönözni, hogy megmérettessék magukat.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodást nem gyengítették, sokkal inkább megerősítették a járványhelyzet okozta kihívások: az új helyzethez alkalmazkodva új utakat találtunk egymáshoz.

Az Érték és Minőség Nagydíj révén a minőségi magyar terméket gyártó magyarországi és külhoni vállalkozásokat is erős szálak kötik össze az egész régióban.

Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese pedig arról beszélt, hogy az  elmúlt egy évben olyan új helyzetekkel kellett szembesülniük, amire senki sem volt felkészülve. Ez az időszak egyben nagy tanulság is volt, hiszen bebizonyosodott, hogy mekkora jelentősége van az önellátásnak, mennyire fontos a kutatás, fejlesztés és innováció támogatása és mennyire fontos a hazai vállalkozások, szolgáltatások fejlesztése. Mint mondta, külön öröm számára, hogy mezőgazdaság kiválóan helyt állt a legnehezebb körülmények között és stratégiai ágazattá nőtte ki magát. A koronavírus mellett az agráriumnak meg kellett küzdeni a rendkívüli időjárással is, ennek ellenére a termelők biztosítani tudták, hogy a boltok polcain jelen legyenek a kiváló magyar termékek.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását és ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését. Továbbá fontos feladata, hogy segítséget nyújtson a fogyasztóknak a minőségtudatos választásban. A kiírók törekednek arra, hogy a vidéki városainkban, valamint határainkat átlépve a Kárpát-medencében legaktívabban működő vállalkozások egyaránt bekapcsolódjanak a pályázati rendszer munkájába, erősítve ezzel a gazdasági kapcsolatokat, melyben a közös kreativitás és kvalitás jelenti a siker zálogát.

Kiírók Tanácsa döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát, ezzel együtt a védjegyhasználat tartama alatt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Címet. A védjegyhasználatot magyar és angol nyelvű, névre szóló Kitüntető Oklevél, valamint az Érték és Minőség Nagydíj emblémájával ellátott egyedi iparművészeti trófea tanúsítja.

A tárgyévben védjegyhasználatot nyert pályázatok és pályázók különdíjakat is kiérdemelhetnek. Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Életmű Díj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíj, valamint az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Életmű Díj elismerések odaítélése ajánlások alapján történik.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2021-ben negyedik alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. és a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa. Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.