Search
péntek 21 június 2024
  • :
  • :

41. Budapesti Tavaszi Fesztivál

41. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő összművészeti fesztiválját április 9-18 között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. 40 év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók. Csakúgy, mint a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film.

A fesztivál első napján legendás hangverseny részletek láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal.

A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről. Az 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel – a nézők ennek felvételét nézhetik meg.

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk, Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát Bodó Viktor: Az öldöklő angyal című rendezése nyitja. A darab különleges lenyomata a mai életünknek, mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült. A színészek úgy játszanak, ahogy ma mindannyian kénytelenek vagyunk élni az életet: a közösségi távolságtartás szabályainak betartásával.

Bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A Magács László rendezte Shakespeare/37 első három epizódja a Tavaszi Fesztiválon debütál. #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét láthatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában. A fesztivált egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézik fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt – Törőcsik Franciska közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel.

Felidézik a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító Fringe fesztivált olyan művészek – Harcsa Veronika és Szabó Réka, a Gólem Színház és a Cimbalomban – közreműködésével, akik pályakezdőként itt mutatkoztak be, és értek el azóta jelentős szakmai sikereket.

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti 

Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a Mabon Dawud Republic és Ábáse közös szervezésű, afrikai sztárvendégekkel megspékelt koncertjét United in Sound címmel.

Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül.

Fonó Tavasz keretében a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kap az Enyedi Ágnes-Salamon Soma duó, a Nyitrai Tamás-Mihó Attila hegedű duó és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes felvételével, valamint egy különleges podcast is hallható lesz a FolkEmbassy révén Csoóri Sándor életművéről.

A Budapest Film jóvoltából három mozifilm-sorozatot is láthatunk  

Puskin Távmozi jóvoltából három operafelvétel a Royal Opera House repertoárjából: a Macbeth, a Manon Lescaut és a Giselle érkezik a képernyőre. A művészet templomai sorozat legsikeresebb darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi. A Cseh Intézettel közösen rendezett Cseh Filmkarnevál pedig a Toldi Távmozin keresztül hozza el az elmúlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotásait.

“Négy évtizedet még meghatározó momentumain keresztül is szinte lehetetlen bemutatni, mi mégis erre vállalkoztunk az online 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésével. Olyan virtuális eseménnyel készülünk idén, ami egyszerre állít méltó módon emléket az elmúlt 40 évnek, beszél a jövőről, és nyit a jelen közönsége felé. Szeretnénk megmutatni a budapestieknek, a vidéken és külföldön élőknek egyaránt a minőségi kultúra esszenciáját – főként most, ebben az időszakban, ami ugyanakkor tanít is minket; segíteni, elfogadni, átadni. Örülök, hogy újra együtt lehetünk a közönségünkkel” – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

Az archív felvételeket és friss közvetítéseket az érdeklődők a fesztivál honlapján és a társintézmények saját weboldalain, 24 órán keresztül érhetik majd el.

A részletes program a BTF megújult weboldalán érhető el:

https://budapestitavaszifesztival.hu/

A fesztivál social media oldalai:

https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival

https://www.instagram.com/tavaszifesztival/

https://www.youtube.com/user/TavasziFesztival

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.