Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Túl a renden

JORDAN B. PETERSON: TÚL A RENDEN 

Ismét egy letehetetlen könyv Jordan B. Peterson pszichológustól! Miután megírta a 12 szabály az élethez című könyvét, most annak az ellentétét Túl a renden tarthatja kezében a tisztelt olvasó.

A két könyv olyan akár a jing és a jang, az egyik a rendről, a másik a káoszról szól. Fordító: Novák Gábor. Megjelent: 2021. Kiadta: 21. Század Kiadó. 

Peterson a Túl a renden című kötetében sem tagadja meg eddigi önmagát: nyers empátiával közelít hozzánk, hogy megmutassa kik vagyunk. Sőt, ennél sokkal többet is feltár, azt, hogy kik lehetnénk. A könyv bevezetőjében ezt írja: „Remélem, ezt a könyvet is éppolyan hasznosnak fogják találni, mint az első 12 szabályt.

A könyvben szemlélteti, hogy az élet értelme nem más, mint az ismert dolgainkon való túllépés, nem más, mint az örökké változó világhoz való alkalmazkodás. Nemcsak újabb 12 szabályt mutat be, melyek alapján könnyebben boldogulhatunk az életben, de ezúttal sokkal személyesebb, illetve archetipikusabb magyarázatokkal szolgál. Minden egyes tézisét a saját életéből, pácienseinek problémáiból, illetve ősi, mitológiai és modernebb, mitológiai, például Harry Potter-könyvek tudásból szűri le. Ez segíti az olvasót egy bátrabb, igazabb élethez, amelyben több értelmet fog találni.

A túltengő káosszal szemközt bizonytalankodunk, fenyegetett helyzetben érezzük magunkat, azonban a rend túltengése a kíváncsiság hiányához és a kreatív életerő hiányához vezet. A Túl a renden gondolatmenete szerint egyensúlyt kell teremtenünk a valóság e két alapvető elve, a rend és a káosz között. Mert a kettőt elválasztó ösvényen vezet az út az élet igazi értelméhez.

Szabálykövetésre, ugyanakkor a szabályok ellen való lázadásra is buzdít, egyfajta egészséges egyensúlyra a konzervativizmus és a kreativitás között. Ezzel mégsem saját meglévő szabályai megszegésére ösztökél, hiszen az első 12 szabály a túláradó káosz megfékezésére szolgált, de nem kiirtására: valamennyi rendetlenségre, ösztönösségre, nyitottságra szükség van a fejlődéshez.

A világhírű klinikai pszichológus roppant olvasmányos módon tálalja tanácsait, olyan szemléletesen, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire alapvető elveket sorol el újra, mint az őszinteség, felelősség, fokozatosság, tisztesség, illetve a házasság, kultúra és természet tisztelete.

Peterson számos érdekes kérdésre rámutat a kötetben: Hogyan értsük azt, hogy nem szabad hagyni, hogy a tegnap végezzen velünk, és miként lehet megdolgozni a romantikáért? Egyáltalán mi a jó házasság titka? Elindít minket az úton, hogy magunk mutassunk rá életünk legfontosabb sorspontjaira, a dolgokra, melyeken változtatnunk kell. A lelki utazás ezúttal a tudatalatti mélyebb, ősibb szintjeiről indul el, ugyanis minden egyes szabály és fejezet egy-egy erős képi szimbólumot, festett kártyát elemez ki, melynek vizualitása a psziché mélyén hat.

Egy olyan korszakban, amikor az emberi akarat – a társadalmi rendtől az egyéni érzelmi állapotokig – az élet egyre több területére rányomja a bélyegét, veszélyes, ha az ember túlságosan bebiztosítja magát.

A Peterson által felkínált stratégiák révén leküzdhetjük azokat a kulturális, tudományos és pszichológiai erőket, amelyek arra indítanak bennünket, hogy teret adjunk a zsarnokságnak. Arra buzdít: hallgassunk az ösztöneinkre, ezek révén jelöljük ki életcéljainkat, életünk értelmét, még akkor is – vagy pedig különösen akkor –, ha kiszolgáltatott helyzetben érezzük magunkat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.