Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

A tehetséges Miss Farwell

Emily Gray Tedrowe – A tehetséges Miss Farwell

Athenaeum Kiadó 

A történet egy illinois-i kisvárosban kezdődik, ahol Miss Farwell Becky él. A kivételes matematikai képességeire már gyerekkorában felfigyeltek a tanárok, ami később eljuttatja a polgármesteri hivatal főkönyvelői székébe. A városban mindenki ismeri és becsüli. Csak mi, olvasók tudjuk, hogy kettős életet él. A könyv feszült várakozást kelt az olvasóban, mert az a bizonyos damoklészi kard végig ott lebeg Becky feje felett és nem tudjuk mikor fog lecsapni rá.

A történet izgalmas és szövevényes. Míg Becky fáradhatatlanul gürcöl a kisváros könyvelőjeként, mert senki sem igazodik ki úgy a városháza számlái között, mint ő, addig egy bizonyos Miss Rebecca Farwell bombaüzletet csinált a New York-i Christie’s aukciósháznál: ha a szóbeszédnek hinni lehet, 900 százalékos haszonnal adta el rendkívüli gyűjteményét.

Eközben megismerjük az illinois-i kisváros közösségi életét, és betekintést kapunk a kortárs műgyűjtés világába, a maga nagy tétre menő, nagy pénzben játszott játszmáira.

Majd megtudjuk, hogy a titokzatos Miss Rebecca Farwell egyesek szerint igazi “cápa” az üzleti életben, és rendkívüli éleslátás jellemzi, mások szerint szívtelen kapitalista, akit csupán az érdekel, mennyit kereshet a műkincseken.

A kisváros közben komoly gondokkal küzd és Becky valahogy mindig tud szerezni egy kis pénzt a megmentésére. 

Amíg Rebecca Farwell egyre komolyabb ügyleteket bonyolít le, Becky Farwell nyakig eladósodik.  Vajon meddig élhet büntetlenül kettős életet a tehetséges Miss Farwell?

A szerzőről:

Emily Gray Tedrowe rendszeresen publikál kritikákat, esszéket, és novellákat nagy presztízsű amerikai folyóiratokban. Első magyarul megjelent könyvének főhősét valós személy ihlette, aki 2012-ben, egy illinois-i kisvárosban, több mint húsz éven át ötvennégy millió dollárt sikkasztott a városházán.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.