Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

A lélek festője

Fellini – A lélek festője – Fellini of the Spirits

Sokan emlékezünk a 101 évvel ezelőtt született Federico Fellini örök érvényű műveire: az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, vagy az Amarcord című filmekre, melyek új utat jelöltek ki a filmművészetben.

Fellini alkotásaiban a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon alkotnak egységet, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyszerre van jelen az együttérzés, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a miszticizmus.

Most új megvilágításba helyezik a rendezőzseni munkásságát A lélek festője portréfilmben, amelyet a centenárium tiszteletére mutatnak be. Az olasz-francia-belga dokumentumfilm elsőként foglalkozik Fellini „rejtett világának” feltárásával.

A David di Donatello-díjas Anselma Dell’Olio rendező a RAI és az olasz állami filmintézet raktárából származó különleges archív felvételek, ikonikus filmrészletek, és pályatársakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével mutatja be Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel.

Olyan neves filmrendezők is feltűnnek a filmben, mint Damien Chazelle, William Friedkin vagy Terry Gilliam; továbbá megszólalnak Fellini egykori munkatársai, közeli barátja Sergio Zavoli újságíró és több neves szakértő, filmtörténész és filmesztéta is.

A portréfilmet eddig egyetlen alkalommal láthatták a hazai nézők, a 2020. november elején megrendezett Európai Art Mozi Nap keretében, ám a decemberre tervezett bemutató a mozibezárások miatt elmaradt.

Idén június 3-tól új premierként érkezik az art mozikba országszerte, de néhány helyszínen már premier előtt is látható lesz. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti, ahol az újranyitás alkalmából május 7-től premier előtti vetítéseken tűzik műsorra.

Az olasz-francia-belga dokumentumfilm feliratos, forgalmazza a Pannonia Entertainment Ltd.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.