Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Rozmaring termelői vásár

Rozmaring Pünkösdi termelői vásár

Mi pótolhatja az éttermezést és a rendezvényeket a koronavírus idején? Ez a kérdés merült fel Szabó Ádámban is, aki  azért tért haza külföldről, hogy beszálljon az óbudai 31 éves múltú családi vállalkozásba.

A Margit-szigetre néző, Duna-parti Rozmaring Étterem és Rendezvényház gyönyörű zöldövezeti környezetben, kiváló parkolási lehetőséggel rendelkezik, de jól megközelíthető, akár tömegközlekedéssel is érkezhet a vendég. Az étteremhez nagy zöld terület tartozik, amelyet különleges igényességgel kialakított kert, terasz, belső tavacska és fahíd tesz hangulatossá, egyedivé.

Mivel a kerthelyiség ideális ahhoz, hogy teret biztosítson a budapesti vásárlók és a termelők találkozásának, megszületett a termelői vásár ötlete.

Március végén a Rozmaring Kertvendéglőben megtartották az első, Húsvéti termelői vásárt, ahol a budapestiek megismerhették a vidéki gazdák kínálatát. A nagy érdeklődésen felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, rendezvénysorozatot indítanak. Erre az évre nem kevesebb, mint 5 dátumot is felvettek a naptárba. A következő május 23-án a Pünkösdi termelői vásár lesz!

Fontosnak tartjuk, hogy az emberek visszataláljanak a tömeggyártott áruktól a természetességhez. Sokat jelent már az is, ha eljárunk a piacra, és egy-egy előre készített terméket lecserélünk valamire, ami autentikus. Én jobb szájízzel tenném azt a mézet a kávémba, amiről tudom, hogy egy negyedik generációs vállalkozás felhalmozott tudása van benne, mint azt, amit száz közül vettem le a polcról – mondta el Szabó Ádám.  

Majd hozzátette: A vásárok különleges vonzereje, hogy abszolút élményközpontúak, mert többet kínálnak mint egy piactér, ahol csak kiállítók vannak jelen. Teret kapnak különböző programok is, egész napos elfoglaltságot nyújtanak.

Goda Szilárd, a Zöldséges.com alapítója szerint, a hagyományos háztáji gondolkodás nem tud a tradícióktól elszakadva digitalizálódni. Éppen ezért az ilyen alkalmak nélkülözhetetlenek hozzá, hogy ez az ismerkedés fel tudjon gyorsulni, és hogy ennek a világnak a képviselői beléphessenek az online térbe.

A digitalizációnak valójában nem másról kéne szólnia, mint hogy leegyszerűsíti, elősegíti az emberek együttműködését. A regisztrált termelőkkel együttműködik az online piactér, a zoldseges.com amely a legfontosabb partnerük.

Megtudtuk, hogy a május 23-ai, pünkösdi vásáron már olyan termelők és kézművesek is megjelennek, akik bemutatják, ők hogyan készítik el az ételeket, alapanyagokat.

Az eseményt követően Ilyés-Szabó Anna mesemondó művész előadására is sor kerül, emellett az érdeklődők több szabadtéri színház és előadó műsoraira is vásárolhatnak kedvezményes árú jegyet. A vásárra való belépés ingyenes.

A további tervekről Szabó Ádám elmondta, hogy nyáron a lekvár-befőzés művészete is szerepet kap majd a tematikában, később pedig a szüret és a gyümölcslevek, italok, párlatok is előkerülnek. Addigra remélhetőleg már bátrabban tudunk közösségbe menni, nem lesz rajtunk ekkora nyomás a vírushelyzet miatt, a vásár pedig fedett helyszínnel is kibővülhet majd. Addig is biztonságos távolságtartással, a szabad levegőn zajlik az esemény.

A szervezők célja: közösséget kialakítani a hasonló gondolkodású emberekből Budapesten, erősíteni az összefogást, az együttműködést. Ennek szerves része a termelői vásár, amely nagy területen áll rendelkezésre.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.