Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Városmajori Színházi Szemle

Városmajori Színházi Szemle – 6 város 6 színházának 6 előadása

Kihirdették az idei Városmajori Színházi Szemle versenyprogramját. A budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a szigligeti teátrumok előadásait augusztus 25. és szeptember 9. között tekintheti meg a közönség.

A városmajori nyár a közönség és a szakma által is kedvelt színházi eseménye, a Városmajori Színházi Szemle minden évben a legjobb vidéki és határon túli előadásokat hozza el a fővárosi közönség számára. Az idei Szemlét is olyan, elsősorban könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok alkotják majd, melyeket egy szakmai csapat választott ki a nem budapesti kőszínházi kínálat több tucatnyi előadásából.

A Szemle egy, a commedia dell’arte hagyományaira épülő, ám nagyon pergő és folyton változó improvizációs kollázzsal, Matei Vișniec Napnyugat Expressz című drámájából készült, a nagyváradi Szigligeti Színház által bemutatott előadással indul augusztus 25-én. A Zakariás Zalán rendezésében készült darab, égtájak, kultúrák, szokások, etnikumok, nyugatiasodás, a keletiség kérdéskörein át, egységesen az emberről szól.

Ezt követi a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadása: Beaumarchais több, mint kétszáz éves darabját, a Figaro házasságát Alföldi Róbert rendezésében mutatják be a mustrán.

Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született Ünnep című előadással érkezik a majori deszkákra a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Szabó Máté rendezésében. A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű egy igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígér a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége számára.

Szintén emblematikus vígjáték a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház előadásában, Mezei Zoltán rendezésében. Az összesen hat színész bravúros játékával bemutatott az amúgy közel húszszereplős darab elsöprő kalandot ígér egy rajzolt, de eleven világban szeptember 5-én.

Egy archaikus történeten alapuló darabbal érkezik a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. A Keresztes Attila rendezésében készült Parasztopera egy sötét világot tár fel a nézőknek szeptember 7-én.

Végül, szeptember 9-én egy dupla csavaros, vérbő komédia, a Farsangi játék zárja a programsorozatot a Mohácsi testvérek tolmácsolásában, a rájuk jellemző pezsgő humorral fűszerezve a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában.

A 2021. évi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja:

augusztus 25. 19:00 –  Szigligeti Színház Nagyvárad Matei Vișniec: Napnyugat Expressz – rendező: Zakariás Zalán

augusztus 30. 19:00 – Budaörsi Latinovits Színház Beaumarchais: Figaro házassága – rendező: Alföldi Róbert

szeptember 2. 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház Thomas Vinterberg – Hamvai Kornél: Ünnep – rendező: Szabó Máté

szeptember 5. 19:00 – Szabadkai Népszínház Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter – rendező: Mezei Zoltán

szeptember 7. 19:00 – Szegedi Nemzeti Színház és Újvidéki Színház Pintér-Darvas: Parasztopera – rendező: Keresztes Attila

szeptember 9. 19:00 – Weöres Sándor Színház, Szombathely Ion Luca Caragiale – Mohácsi testvérek: Farsangi játék – rendező: Mohácsi János

A programot idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel. A közönség az interneten szavazhat a kedvenceire a www.varosmajoriszinpad.hu  oldalon. A díjkiosztóra az utolsó előadás után kerül sor.

További információk és jegyek: https://varosmajoriszinpad.hu/szinhazi-szemle/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.