Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Kaktuszkiállítás

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében Budapesten a 250 éves Füvészkertben 2021. május 28-30-között Tavaszi Országos Kaktuszkiállítást és Vásárt rendeznek.

A kaktuszkiállításon megtekinthetők a  legvadabb tövisű kaktuszok is, amely a Ferocactus nemzetségbe tartoznak. Tucatnyi faja gyönyörű, horgas tövisekkel, termetes testükkel várja a látogatókat, mindezek mellett természetesen további látványos kaktusz és pozsgásnövény érdekességeket is kínálnak az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növény anyagának bemutatásával.

Mexikó kietlen szikláin, tűző napsütésnek kitett hegyeinek és völgyeinek lakói a sokszor bizarr és veszélyes töviseket nevelő Ferocactus-ok vagy  más néven Hordókaktuszok. A bizarr külső ellenére Mexikó őshonos indián lakóinak mégis „barátai” ezek a zord külsejű növények. Testük rengeteg vizet tárol, melyet „megcsapolva” az indiánok, de a szomjas kaktuszkutatók is tiszta ivóvízhez jutnak a forró mexikói fennsíkokon, e mellet egyes fajok termését a Mexikóban citrompótló gyümölcsként is fogyasztják, árusítják.

Hazájukban az őslakosok, mint „haszonnövényt” látták a Hordókaktuszokban, Európába kerülve és elterjedve viszont ezek a fajok hamar népszerűvé váltak a kaktuszkedvelők körében. Mi a népszerűségük oka? Egyértelműen színes tövis fegyverzetük, méretes időskori nagyságuk és pompás sárga vagy lilás virágjuk teszi őket különlegessé.

Újabban igen keresettek  a nemzetségek közötti, gyakran igen különleges tövisezettségű vagy pompás virágú hibridjei, melyek Ferobergia elnevezést kaptak. Hazánkban is kedveltek  a színes tövisű, bizarr megjelenésű Hordókaktuszok, melyek dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei tavaszi országos kiállításon a fókuszba helyezték ezeket az érdekes növényeket.

A kiállításon lehetőség lesz a növények vásárlására, de a gyermekekről sem feledkeztek meg, akiket szeretettel várnak kézműves foglalkoztatókra szombat és vasárnap. A rendezvényt az érvényes járványügyi intézkedések betartásával tartják meg.

A Fűvészkert az ország legrégebbi, 1771-ben alapított botanikus kertje 3,5 hektáros. A több mint 8000 növényfajával a növényvilág sokféleségének felismerésében segíti a látogatókat.

Nyitva tartás: 9-17 óráig. Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25. További információ: https://www.kaktuszgyujtok.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.