Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Duna Karnevál Gála

A néptánc és népzene szerelmeseit június 11-én és 12-én várják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a 25 éves múltra visszatekintő rangos Duna Karnevál fesztiválon egy különleges ’Best of’ gálaműsort láthatnak, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája.

A budapesti nyár kulturális palettáján idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált, amely 25 éve különleges színfolt. A több műfajt is felölelő programok egyszerre mutatják majd be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. A negyedévszázados jubileuma alkalmából egy „Best of” válogatást, vagyis az elmúlt 25 év legemlékezetesebb pillanatait mutatják be fergeteges gálaműsor keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében.

A közönség válogatást láthat A Monarchia bálja, az Európai Tánckaraván, a Szerelmünk, Kalotaszeg legszebb jeleneteiből. Az est főszereplői a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett hazánk legkiválóbb néptáncegyüttesei és zenekarai lesznek. Fellép többek között a Bartina Néptánc Egyesület, Bem Néptáncegyüttes, Tököl Délszláv Táncegyüttes és a Göncöl és Kolo zenekarok.

25. Duna Karnevál Gála előestéjén, június 11-én jubileumi népzenei koncerttel ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját Szalonna és Bandája. Az „Együtt” című koncerten hagyományőrző muzsikusok működnek közre Szászcsávásról, Magyarpalatkáról, Kalotaszegről, Budatelkéről, Kárpátaljáról, Rábaközből és Magyarországról, zenész barátaik mellett pedig a zenekari tagok tanítványai is színpadra lépnek a műsorban. A koncerten fellép a Magyar Állami Népi Együttes is.

A jubileumi dátumhoz kapcsolódóan a Duna Karneválon mutatják be a zenekarról megjelent fotóalbumot, melyben Váradi Levente fényképein kívül számos kulisszatitkot tudhatunk meg a zenekar életéről. A látványos kiadvány bemutatja többek között a zenekari tagok szülőföldjét, a koncertjeiket a Buckingham-palotában, fellépéseiket a Fölszállott a Páva műsorban és a rengeteg turnét, amin az elmúlt 15 évben világszerte részt vett a zenekar.  Fotókat készített továbbá: Végh Tamás.

A 25. Duna Karnevál Gálavezető koreográfusai: Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, kiváló művész. Zenei vezető: Dulai Zoltán, a Népművészet Ifjú mestere. Rendező: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

Szalonna és Bandája tagjai: Pál István Szalonna, Pál EszterPál LajosDoór RóbertGera AttilaGombai TamásKaracs GyulaÜrmös Sándor Ferenc. Közreműködnek: Hagyományőrző muzsikusok, tanítványok, meghívott vendégelőadók és a Magyar Állami Népi Együttes. A koncert szerkesztője: Pál István Szalonna, Liszt Ferenc – díjas, érdemes művész. Az est rendezője: Mihályi Gábor, Harangozó Gyula – díjas, érdemes művész

Duna Karnevál június első hétvégéjén is izgalmas táncos, zenés programokkal várja az érdeklődőket Budapest emblematikus helyszínein.

A rendezvényen az aktuális járványügyi szabályok lesznek érvényben. A részletekről a Duna Karnevál honlapján tájékozódhatnak: www.dunakarneval.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.