Search
szerda 19 június 2024
  • :
  • :

Szocreál festmények

Kallódó szocreál festményeket, tárgyakat keresnek

Önkormányzatoknál, intézményeknél, szakszervezeteknél kallódó szocreál, azaz 50-es, 60-as években készült festményeket, szobrokat és egyéb tárgyakat keresnek. Az országos gyűjtés, felvásárlás alatt nemcsak a kor támogatott művészei, kismesterei által készített festményeket, hanem a korszak tiltott, tűrt kategóriába sorolt festőművészek alkotásait is keresik. Barabás Géza festményszakértő szerint ennek a korszaknak a művészete nincs kellően feltárva, reprezentálva.

Ahhoz, hogy ezeket megtaláljuk, több mint 3200 önkormányzathoz szeretnénk eljuttatni a felhívásunkat, valamint megyei önkormányzatokhoz, akik a rendszerváltás előtt támogatói, felvásárlói voltak a kor művészeti alkotásainak. Valószínűsíthető, hogy a régi-új szakszervezeteknél is jelentős számban találhatóak egykori munkás-, paraszt életképek, gyári munkásokat, szövetkezeti földműves munkákat ábrázoló, „szocreál festmények.” A kor szellemének megfelelően az alkotások jó része hatalmas, monumentális méretű, ezzel is kifejezve a párt megfellebbezhetetlen propagandáját, irányítását. Ennek a kornak a művészeti alkotásainak jó részét a rendszerváltáskor raktárakba helyezték vagy elkallódott és „magántulajdonosokhoz” kerültek. Ebben a témában régebben volt már kiállítás Debrecenben, de tudomásom szerint ez az első kampányszerű, nagy ívű országos gyűjtés – mondta Barabás Géza festményszakértő, a projekt szervezője.

Fenyő Andor Endre – Tavasz Badacsonyban – a festő és alkotása a fotón

A festményszakértő szerint Somogyi Imre, Mácsai István, Csáki-Maronyák József és sok más festőművész ebben a korban azokat a témákat festették meg amiket a párt elvárt tőlük, ami támogatott volt: a parasztság és a munkásság mindennapos munkáit, életkörülményeit, pártvezetők portréit …

Néhány művésszel  – azok leszármazottaival – való beszélgetésemből tudom, hogy a termelőszövetkezeti paraszti életképekből, ennek a munkának a gépesítéséről sok nagyméretű mű született, de alig csak néhány ilyen képpel találkoztam eddig. A gyári munkások hétköznapi termelő munkájáról készült festményekről többet hallottam, mint láttam, ezek valahol kallódnak. Biztos vagyok benne, hogy számos más festőművész – ebben a korszakban készült – alkotása sok helyen lappang valahol Magyarországon – mondta Barabás.

Majd hozzátette: Sokan nem is tudják, milyen értéket őriznek. Előfordult már, hogy egy vidéki önkormányzatból egy feleslegessé vált nagy méretű bronz szobrot vittek be a méhtelepre értékesítésre.

A legszebb falusi-, gyári munkásokat ábrázoló életképekből, szobrokból, szocreál tárgyakból, kiállítást szeretnének rendezni Budapesten, hogy minél többen megismerkedhessenek a kor művészetileg értékes műveivel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.