Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

XIII. kerület díszpolgárai 2021

Grecsó Krisztián, Kalmár Magda és Berkesi Gábor a XIII. kerület új díszpolgárai

Megtartották június 1-jén a XIII. kerület születésnapját az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás.

Dr. Tóth József polgármester idén – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – Berkesi Gábornak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett református lelkésznek, Grecsó Krisztián József Attila-díjas költőnek, írónak, és Kalmár Magda Kossuth-díjas operaénekesnek adományozott díszpolgári címet. Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 87 díszpolgára van a XIII. kerületnek.

Berkesi Gábor 45 esztendővel ezelőtt még segédlelkészként kezdett a Pozsonyi úti Református Egyházközségnél. Aztán tíz évig máshol szolgált, majd 1993-ban visszahívta ide a gyülekezet. Egyhangúlag! Azóta itt teljesít vezető lelkipásztori szolgálatot. 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Berkesi Gábor elmondta, hogy a szüleivel a Lehel út 33-ban laktak, a kerület az otthona ma is. A Baár-Madas Református Gimnáziumban 25 éven keresztül tanított. A szószékről pedig arról beszél, ami a mai embert foglalkoztatja, hogy a világot könnyebben értelmezze és jobban eligazodjon benne. A gyülekezet kórusában baritonként vagy karmesterként is fellép – gyermekkorától zenél, később zeneszerzést is tanult – ha kell, orgonához ül. Hétvégeken pedig a XIII. kerületi iskolába járó fiatalokkal foglalkozik, számukra programokat szervez.

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa. A közelmúltban a Magamról többet című verseskötete, tavaly pedig a Vera című regénye lett Libri irodalmi közönségdíjas. Zenés pódiumestjei országszerte rendkívül népszerűek. 2017-ben Szegvár díszpolgára lett. Újlipótvárosban a rendezvények aktív részvevője. Közéleti megszólalásaival hozzájárul a közös gondolkodáshoz. Az elmúlt években a kerület egyik jelentős véleményformálójává, lokálpatriótájává vált. Grecsó Krisztián elmondta, hogy Szegvár után végül a kerületben talált igazán otthonra, már több évet élt itt, mint a szülőfalujában, és számára fontos a lokálpatrióta felelősség.

Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 47 éve él a XIII. kerületben. 1967-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese 23 esztendősen. Ma már az Operaház Örökös Tagja és a Halhatatlanok Társulatának tagja. Művészi munkáját számos rangos díjjal elismerték. 2004-ben Mesterművész-díjjal tüntették ki. Pályája során bejárta a világot, vendégszerepelt csaknem valamennyi európai országban. Eddig tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg. Többek között Ferencsik János, Lamberto Gardelli hívta oratórium- és operalemezek közreműködőjéül, Fischer Ádám korszakos Goldmark-felvételén, a Sába királynőjében Asztarót szólamát énekelte. Bár hivatalosan 20 esztendeje nyugdíjba vonult, még mindig fellép fővárosi és vidéki színházakban, művelődési házakban.

A XIII. kerület születésnapján „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjat hat kitüntetett vehette át.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.