Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Városmajori Szabadtéri Színház 2021

Minden eddiginél izgalmasabb nyár a Városmajorban

Városmajori Szabadtéri Színház több mint hetven produkcióval, különleges és látványos koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés-és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással, operettel, Színházi Szemlével, hazai és nemzetközi filmvetítésekkel, valóságos műfajkavalkáddal várja a közönséget június 2 – szeptember 19 között. Minden korosztály és réteg megtalálja majd a kedvére valót a változatos és sokszínű programok között.

Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy június 2-án a Játékszín Nagyvárosi fények című produkciójával nyitja meg kapuit a színház. Charlie Chaplin azonos című filmjének különleges, ugyancsak néma adaptációját Szente Vajk rendezte.

Majd hozzátette – Szeretnénk idén egy új műfajt is bevezetni a Városmajor kínálatába: a vacsoraszínház egy nagyon különleges formanyelv, ahol a gasztronómia és a színházi élmény találkozik. A Soharóza kórus, Dalok a kamrából című produkciója garantáltan kulináris-kulturális élményekkel szolgál majd minden néző számára, minőségi borok kísérik a kórus hangokkal és zenékkel kísérletező divatbemutatóját.

Bank Tamás vezette Teréz körúti teátrum két produkcióval látogat el a Városmajorba. Július 29-én ugyancsak egy filmadaptációval, Paolo Genovese Teljesen idegenek című 2016-os filmjének színpadi változatával érkeznek.

Augusztus 26-án egy emblematikus magyar alkotással – A szőke ciklonnal – várják a nézőket. Szente Vajk rendező a színpadi változat szerzőjeként is jegyzi a produkciót. A premier előtti nyilatkozata szerint a darab kerettörténetét Rejtő Jenő írói módszerének érdekessége ihlette, azzal hogy regényeit gépírónőknek diktálta. Az alkotómunka hevében az író és a lányok között több alkalommal is romantikus kapcsolat szövődött, sőt, előfordult, hogy az illető hölgyet elvette feleségül. Ezzel az elhíresült módszerrel kezdődik a színdarab, melynek folytatásában az épp költözködő gépírókisasszony lakásában megjelenő ismerősök, rokonok el is játsszák a néző szeme láttára megszülető Rejtő-regény kalandos fordulatait.

Az Orlai Produkciós Iroda idén is rekordszámú előadással és két ősbemutatóval érkezik: a két korábbról ismert darab a Hitted volna? és a Second life – avagy Kétéletem – mellett a Válaszfalak és a Budapest Budapest című előadásokat láthatja majd a közönség. A Válaszfalak egyenesen a Broadwayről érkezik. Bess Wohl darabja nagyon friss, 2020 elején mutatták be, és a legfontosabb New York-i színházi elismerés, a Tony-díj egyik idei várományosa. A történet megértéssel, humorral beszél a szeretet vad, kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről. A Budapest, Budapest műfaját tekintve zenés városnézés, ami arról szól, hogy szeretjük ezt a várost színéről és fonákjáról, mert olyan, mint maga az élet: sosem tudni, melyik sarkon túl mi vár ránk – fogalmazott Zöldi Gergely, a Válaszfalak fordítója, a Budapest, Budapest dramaturgja.

A saját produkciójuk a Covid okán szociálisan elszigetelt fiatalokra fókuszál, az elsősorban középiskolásokat célzó zenés irodalmi est, melynek zenei vezetője Beck Zoltán, a 30Y zenekar alapítója, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja alapján készült. Ahogy teccik – nemtragédia címen kerül szeptemberben bemutatásra.  A kifejezetten fiataloknak szóló, zenés irodalmi est újra értelmezi az angol drámaíró vígjátékát, kiemelve azon témákat a műből, amelyek a fiatal korosztályhoz is közel állnak. A hiánypótló előadásban 28 fiatal, a Pesti Magyar Színiakadémia elsőéves hallgatója néz szembe Shakespeare kaleidoszkópján keresztül saját ábrándjaival, szorongásaival.

A szemlén kívüli színházi előadások

Musicalek közül csak néhány név és cím a teljesség igénye nélkül – szerzők, rendezők, színészek: Végszó Györgyi Annával és Gálvölgyi Jánossal a Rózsavölgyi Szalonból, Édes Charity a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházból, vagy a Boeing, Boeing a székesfehérvári Vörösmarty Színházból.  De érkezik a Városmajorba a tavaly nagy sikerrel játszott Menopauza rendezőjének új produkciója Anyatigrisek címmel, és idén fellép a Győri Balett is.

Koncertsorozat

A legváltozatosabb műfajú dallamok, komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie- tradicionális, crossover és világzenei koncertek várják a közönséget: Malek Andrea, Cseh Tamás – Váróterem, Európa Kiadó a Soharóza kórussal kiegészülve, Erik Sumo Band, Müller Péter Sziámi AndFriends, akikhez a koncert során Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs csatlakozik, Horgas Eszter és Falusi Mariann, Palya Bea, Kökény Attila, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul&Gospel Kórus, Karthago, Bereczki Zoltán – akinek vendége Radics Gigi lesz, Söndörgő Sebestyén Mártával, Török Ádám és zenekara, Benkó Dixieland Band Szulák Andreával, és végül, de nem utoljára Tompos Kátya a Swing à la Django zenekarral lép majd színpadra.

Gyerekkoncertek

Maradandó élményeket nyújtó, minőségi – Halász Judit, Alma együttes, Kaláka, Kárász Eszter és az Eszter-lánc, valamint Bíró Eszter – programokkal, gyerekkoncertekkel, alacsony jegyárakkal várják őket a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2021 nyarán.

Kertmozis vetítések

Kedd esténként nagy sikerű hazai és nemzetközi filmeken szórakozhat a közönség júniustól – augusztusig, 12 héten keresztül. A Kertmozi kínálatában a következő filmek kerülnek vetítésre: Elvált nők klubja, Álom luxuskivitelben, Mamma Mia!, Truman Show, Amerikai szépség, Zöld könyv – Útmutató az élethez, Eszeveszett mesék, Becstelen Brigantyk, Lajkó – Cigány az űrben, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Drakulics elvtárs és Hab.

Margó Irodalmi Fesztivál

Kulturális fesztiválélményt kínálnak új színfoltként. Többek között Spiró György, Barna Imre, Fábián Janka, Závada Péter, Beregi Tamás, Finy Petra, Hartay Csaba, Babiczky Tibor, Szvoren Edina, Bérczesi Róbert, Kukorelly Endre, Varró Dániel mutatja be új kötetét, és az elmúlt évek hagyományait követve bemutatkoznak az idei Libri irodalmi díjasok is, Bereményi Géza és Grecsó Krisztián.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.