Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Regőczi Alapítvány

Regőczi Alapítvány

A koronavírus miatt árván maradt gyermekek támogatására … 

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik, vagy mindkét szülőjüket. Az alapítvány olyan támogatást kíván biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni.

2021. június 24-én dr. Áder János köztársasági elnök és felesége, dr. Herczegh Anita sajtótájékoztatót tartottak a Sándor-palotában, melynek témája: a koronavírus járvány miatt árván maradt gyermekeket támogató Regőczi Alapítvány együttműködési megállapodást köt a Karitatív Tanács  tagszervezeteivel.

A sajtótájékoztatón jelen volt Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója, Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója és Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese.

Megtudtuk, hogy 600 családról és 952 árván maradt gyerekről kell gondoskodni.

Áder János elmondta, hogy kezdeményezésüket már sokan támogatták, volt aki ezer, és volt olyan is, aki több millió forintot ajánlott fel az alapítványnak. Önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek is felajánlották segítségüket. Majd mindenkinek megköszönte a támogatást és a bátorítást.

Herczegh Anita reményét fejezte ki, hogy a Karitatív Tanács szervezetei is hírét viszik az alapítványnak, valamint segítenek felvenni a kapcsolatot a segítségre szorulókkal. Mint mondta, a segélyszervezeteknek az ország minden régiójában vannak tagszervezetei, kiépült infrastruktúrával rendelkeznek, és mindenhol ismerik az embereket, akik bizalommal fordulnak hozzájuk. Majd hozzátette: az alapítványt úgy szeretnék működtetni, hogy ameddig lehet, ne kelljen a beérkezett adományokból az alapítvány működtetésére költeniük.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy az alapítvány névadója, Regőczi István sok száz árva gyermeknek adott otthont, lehetőséget az életben maradásra. Majd kiemelte, hogy az elmúlt években a tanács tagszervezetei sok jót tettek közösen. A Regőczi Alapítvány megkeresése pedig jelzi, hogy közös munkájuk érték, és szükség van rá.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt két évben sok önkéntesük segítette az egészségügyi ellátórendszer munkáját. Visszajelzéseik alapján is fontosnak tartják a Regőczi Alapítvány létrejöttét, az árván maradt gyerekek támogatását.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, szívesen vesznek részt a közös munkában és nyitottak a feladatokra. Hozzátette: ez az összefogás az anyagi segítség mellett lelki támaszt is adhat az árván maradt gyerekeknek.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke szerint az alapítvány létrehozói nemcsak az árván maradt gyermekekért vállalnak felelősséget, hanem kifejezik a nemzet összetartozását is.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a segélyszervezetek munkáját a hosszú távú felelősségvállalás jellemzi és teszi nélkülözhetetlenné. Ugyanez a hosszú távú segítség a Regőczi Alapítvány célja, és munkájukban társként számíthatnak az Ökumenikus Segélyszervezetre is.

Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megsérült társadalom és a kisebb közösségek gyógyulását az ilyen összefogások segíthetik a legjobban.

Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese azt mondta, hogy egy szülőt lehetetlen pótolni, de amivel csak lehet, segíteni kell az árván maradt gyerekeket: adománnyal, egy-egy nyári táborral, mindenekelőtt pedig azzal, hogy jelen vannak az életükben.

A kuratórium tagjai: dr. Herczegh Anita, bíró – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Áder János köztársasági elnök felesége, négy gyermek édesanyja. Prof. Dr. Bagdy Emőke, szakpszichológus, két gyermek édesanyja. dr. Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, a környezet- és környezetmérnöki tudományok doktora, a CEU professzora, hét gyermek édesanyja.

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért bankszámlaszáma:

11705084-21448492

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.