Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Zenélő Budapest 2021

Zenélő Budapest 2021

Idén a hetedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest,  2021. július 1-jén – jelentették be Budapesten a Széllkapu teraszán megrendezett sajtótájékoztatón. A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerszerűségnek örvend, az évek során a Zenélő Budapest a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált. Az ötletgazda Götz Béla, Jászai Mari-díjas magyar díszlettervező, egyetemi tanár volt.

Götz Nándor, klarinét- szaxofonművész, zeneszerző, művészeti vezető elmondta, hogy az idei évadban közel 350 ingyenes koncerttel készülnek, melyeken minden korosztályt megszólítanak gyerek-, ifjúsági-, klasszikus-, népzenei- és jazz műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával.

Az eseményen részt vett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki arról beszélt, hogy zenének és az építészetnek különös kapcsolata van. Az építészet tulajdonképpen kővé vált zene. A műsor tökéletesen illeszkedik majd az adott építészeti remekművek múltjához és jelenéhez. Majd hozzátette, a zene hatására megmozdulnak a kövek, mi pedig amíg hallgatjuk a megkomponált zenét, lerakjuk terheinket …

A Zenélő Budapest július 1 és augusztus 29 között Budapest 13 kultikus szabadtéri helyszínén jelentkezik koncertjeivel. A zenészek a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget.

A Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút és a nemrégiben gyönyörűen felújított Orczy-park adnak helyet izgalmas előadásaiknak.

A 20 perces minikoncerteken a magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, szaxofon együttes, harangjáték, klasszikusok jazz feldolgozásban, huszárruhás rézfúvósok, erdélyi népzenei együttes és összművészeti performanszok tekinthetők meg az idei évadban 350 alkalommal. A programsorozat ingyenes.

Az idei évad újdonsága

A Zenélő Budapest programjait heti rendszerességgel kíséri a Papageno blogján egy cikksorozat, amely a koncertek és zenei események helyszíneit és a zenéhez való kötődésüket mutatja be.

Interaktív zenepark, zenés játszótér

A tavalyi évad hagyományát folytatva hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. Götz Nándor, művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában láthatók és próbálhatók ki. Idén újabb eszközökkel bővül a paletta, melyek ezúttal a zenei felfedezés, a játékosság és a mozgás együttes kalandjára hívják a családokat és minden érdeklődőt pénteken, szombaton és vasárnaponként. A Millenáris Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban tervezett eseményeken a Zenélő Budapest muzsikusai koncertet is adnak a speciálisan erre a célra épített hangszerekkel, ahova közreműködőként is várják a közönséget.

Gyermekkoncertek

A nyár folyamán heti két alkalommal várják a legfiatalabb korosztályt mesés gyerekkoncertjeikre a Millenáris Park és Orczy-park varázslatos környezetében, ahol olyan nagyszerű előadók játszanak zenés meseszínházat, mint a Klárisok, Bergengóc Zenegóc, Tibus és a Hintalók. Emellett Götz Nándor művészeti vezető és Lénárt András bábművész rendezésében egy újonnan születő produkció is bemutatásra kerül, mely a népzene, néptánc és népi bábművészet elemeit ötvözi.

Fiatal tehetségek a könnyűzenében

Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi Ifipark emlékét felidézve. A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme az ifjúság kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek az Woodstock Barbie, Pardon ME!, GranCanada és a Feed the Mogul zenekarok.

Jazz koncertek

Már szinte hagyománnyá vált a Zenélő Budapest Hegyvidéki Kulturális Szalonba visszatérő csütörtöki jazz sorozata. A swingkorszak gyöngyszemei: a fellépő művészek színvonala garantálja a sikert, ami a műfajnak leginkább kedvelt irányzatát idézi: az örökzöld dallamok gondtalan, lelkesítő korszakát, idén 9 alkalommal. A fellépők között szerepel többek közt Fritz József, Lakatos Szoszó Sándor, ifj. Egri József és Pocsai Krisztina.

A magyar zene nagyjai

Budapest egyik legszebb helyszínén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán idén négy alkalommal – vasárnap délelőttönként – ad nagykoncertet a Zenélő Budapest. A koncerteken olyan világhírű vendégek működnek közre, mint Várjon Dénes és Simon Izabella, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, a Muzsikás együttes, valamint a Modern Art Orchestra.

Programok és helyszínek

Minikoncertek

Műcsarnok

Klasszikusok jazz hangszerelésben – minden pénteken és vasárnap 11.00; 11.30

Szépművészeti Múzeum

Szaxofonkvartett – minden szombaton 11.00; 11.30

Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz

A swingkorszak gyöngyszemei – minden csütörtökön 19.00

Várkert Bazár, Gloriett

Huszárruhás rézfúvósok – minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30

Margitszigeti Zenélő Kút

Női vonósnégyes szólistával – minden szombaton és vasárnap 16.30; 17.00; 17.30

Magyar Nemzeti Múzeum

Fafúvósok operaénekessel – minden szombaton és vasárnap 11.00; 11.30

Szent István Bazilika

Harangjáték és fuvolaszó – minden hétfőn és kedden 16.00; 16.30

Ludovika Campus/Orczy-park

Népi tánc és bábjéték – minden szombaton 17.00; 18.00

Interaktív zenepark, zenés játszótér

Pénteken, szombaton és vasárnaponként: a Millenáris Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban.

Gyermekkoncertek

Heti két alkalommal a Millenáris Parkban és az Orczy-parkban.

Fiatal tehetségek a könnyűzenében

Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán.

Nagykoncertek a Várkert Bazár Öntőház udvarán

Július 25., vasárnap, 11.00 – Simon Izabella és Várjon Dénes négykezes zongorahangversenye

Augusztus 1.,vasárnap, 11.00 – Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla jazzkoncertje

Augusztus 8.,vasárnap, 11.00 – Muzsikás együttes koncertje

Augusztus 14., szombat, 20.00 – Modern Art Orchestra

A sajtóeseményen részt vett Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris Park projektigazgatója és Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettes asszonya.

A hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

További információk http://zenelobudapest.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.