Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Vizafogó közpark

Vizafogó közpark alapkőletétel … 

Budapest legnagyobb önkormányzati ökoparkjának, az egyhektáros Vizafogó közpark beruházásának ünnepélyes alapkőletételére került sor a XIII. kerületben az Esztergomi út és a Párkány utca között.

Dr. Tóth József polgármester elmondta, még idén elkészülhet az egyhektáros Vizafogó park, a mesterséges tó és egy új köztéri szobor is készül. A parkba látogatók biztonságát világszínvonalú mozgásérzékelős térfigyelő rendszer vigyázza majd. A kivitelezés várhatóan ez év végéig befejeződik.

Majd hozzá tette: Néhány évtizede még vasúti sínpárok futottak a területen, jelenleg egy füves “puszta”, de hónapokon belül jelentős zöldfelület, mesterséges tó, okospadok, cserjék, évelők lesznek itt, mivel az önkormányzat a 9290 négyzetméternyi területet a Vizafogó lakótelep szomszédságában a beépítésre szánt besorolásból – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – közparki területté minősítette még tavaly, ami lehetővé tette ezt a rendkívüli zöld fejlesztést.

A polgármester elhelyezte az időkapszulát a leendő Vizafogó park területén, mellyel kezdetét vette az év egyik legfontosabb projektjének kivitelezése. A park tervezése során az ökopark jellegű kialakítás, a természetközeliség, a fenntarthatóság, klímavédelem voltak a legfőbb szempontok. A 9300 nm-es park területén 23.000 növényt telepítenek, évelő virágokat, díszfüveket, cserjéket, a park területén 63 fát is elültetnek. A legmodernebb technológiát alkalmazzák, talajvízkutas automata esőérzékelős öntözőrendszer, okospadok, energiatakarékos LED-es világítás.

A park egyedi arculatát egy 900 nm-es tó adja meg, mely javítani fogja a környezeti klímát. Helyet kap egy vendéglátóegység is, melyben illemhely is lesz. Az új közpark rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, illetve smart city (okos város) szolgáltatásokkal, például okos padokkal, közterületi WIFI bővítésével, az öntözéshez költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal rendelkezik.

Az alapkőletétel alkalmából Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító – kerületi lakos – saját Vizafogó című versét mondta el.

Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső, országgyűlési képviselő, Dr. Puchner Gábor, Csiga Gergely, Holopné Schramek Kornélia a XIII. kerület alpolgármesterei, önkormányzati képviselők, a sajtó képviselői, a kerület lakói.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.