Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

ZENÉBEN UTAZUNK

ZENÉBEN UTAZUNK – MÁV Szimfonikus Zenekar 2021-2022 

Többszörös Grammy-díjas karmesterek, hazai és nemzetközi sztárszólisták és új vezető karmester a MÁV Szimfonikus Zenekar új évadában – jelentette be sajtótájékoztatón Lendvai György ügyvezető igazgató.

Majd felsorolta – Kobajasi Kenicsiró, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Maxim Vengerov, Pinchas Zukerman, Kirill Troussov, Miklósa Erika, Meláth Andrea, Molnár Levente, László Boldizsár, … Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2021. szeptemberétől, mint a Zeneakadémia, a Müpa, az Olasz Kultúrintézet,Pesti Vigadó, vagy a pécsi Kodály Központ.

MINŐSÉGI HANGVERSENYEK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

Megtudtuk, hogy a 2021-2022-es évadban hét bérletes-, öt tematikus (családi, gyermek és ifjúsági) koncertsorozatot, valamint számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg a MÁV Szimfonikus Zenekar bízva abban, hogy nem ismétlődik meg az előző évadot, és mindannyiunk életét felforgató és megkeserítő pandémia.

OPEN DAY KONCERT és HATALMAS KEDVEZMÉNY AZ ÚJ ÉVAD BÉRLETEIRE!

Az új évad meghirdetését a hagyományokhoz híven egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri OPEN DAY koncerttel indítja a MÁV Szimfonikus Zenekar. A hangversenyt 2021 július 10-én, este 8 órakor láthatják-hallhatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A műsorban olyan népszerű művek szerepelnek, mint Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, valamint a híresen jó humorú Dénes Istvánnak, az est karmesterének szerzeménye, a MÁV-START-SOS-Beethoven című darabja.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta a bérlettel rendelkezők alkotják. Számukra, és e különleges közösséghez tartozni vágyók számára is, az új évad bérleteit 50 %-os elővásárlási kedvezménnyel ajánlja a zenekar. A bérletmegújításokra július 5-től személyesen is lehetőség lesz a Zenekar jelenlegi székhelyén.

Az online bérletvásárlásra július 10-től augusztus 10-ig a zenekar weboldalán nyílik lehetőség.  www.mavzenekar.hu

VÁLASZTHATÓ BÉRLETEK

A közismert és népszerű bérletek, mint a Szőke Tibor Mesterbérlet (MÜPA), az  Erdélyi Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós bérlet (Zeneakadémia), a Varga László bérlet (Olasz Kultúrintézet), a Festetics bérlet (Festetics Palota), a Kamarazenei bérlet (Olasz Kultúrintézet),

Unokák és nagyszülők hangversenyei (Nemzeti Múzeum, Díszterem),

a fiatal felnőttek számára Koncert Plusz olyan tematikus  koncertsorozatokkal, ismeretterjesztő, interaktív, játékos előadásokkal készül a zenekar, amelyek a jövő közönségépítését és a gyerekek zenei műveltségének gyarapodását segítik.

Továbbá az új évadban Magyarországon egyedülállóként indítja útjára a MÁV Szimfonikus Zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot. A programban az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják, és egy-egy hírességgel járják körbe az őket érdeklő témákat.

Szeretethang – Várandós kismamák részére,

Búgócsiga, Zene-Tér-Kép Plusz – a kisgyermekek, az óvodás és iskolás korú gyerekek részére.

ÚJ ÉVAD – ÚJ VEZETŐ KARMESTER a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját olyan híres és elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobajasi Kenicsiró – tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor – állandó vendégkarmesterek, valamint Kesselyák Gergely – karmester. Az új évadtól vezető karmesteri minőségben csatlakozik e rangos névsorhoz a Németországban élő tapasztalt és kitűnő karmester, Farkas Róbert.

Farkas Róbert

1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként. 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál. 2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte. Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata. Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte. 2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

További információk: Koncert naptár – bérletes és bérleten kívüli koncertek, közreműködők, helyszínek, időpontok: www.mavzenekar.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.