Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon 

Ebben az évben már tizenkilencedik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

A Gyöngyösi sétányon július 8-án került sor az esemény megnyitójára a szökőkút melletti területen. Meyer Gábor a kerület Közterületi divíziójának vezetője hangsúlyozta, hogy évek óta jó az együttműködésük az önkormányzattal, majd átadta a szót dr. Tóth József polgármesternek, aki elmondta az Önkormányzat fejlesztésének három pillére van, ezek a lakásépítés, kereskedelmi szolgáltató egységek építése, illetve az infrastruktúra és a rekreációs fejlesztések.

A kerület parkjaiban látható színpompás virágok nem csak a szabadidő kellemesebb eltöltését szolgálják. A parkokat a látványos kertészeti megoldások mellett korszerű utcabútorok, szökőkutak és csobogók teszik egyedi hangulatú, kedvelt közösségi terekké. A kerület lakói nem csak passzív befogadói és használói ezeknek a köztereknek, hanem vigyáznak rájuk, valódi értéknek, a környezeti kultúra szerves részének tekintik őket.

Egymillió négyzetméter zöldfelületről, 59 parkról gondoskodnak. Az elmúlt öt esztendőben 13,7 milliárd forintot fordítottak ezekre a feladatokra. Két nagyobb fejlesztés indult: a Vizafogó Park és a Csángó Lakótelep, amelynek zöldterületi fejlesztésére az Önkormányzat 219,6 millió forintot fordít.

A polgármester úr szavait követően Meyer Gábor felkérte Bubláné Latonivics Esztert a Parkfenntartó Kft. részéről, hogy mutassa be a sétányon kialakított virágágyásokat, a létrehozásuk, beültetésük folyamatát, majd vezesse körbe az érdeklődőket a virágban pompázó Gyöngyösi sétányon.

Megtudtuk, hogy a XIII. kerületben összesen 1.889 m2 felületen található virágágyás. Jelentősebb, színes kavalkáddal találkozhatunk a Vizafogó sétányon (100 m2), a Béke téren (250 m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70 m2), a Gyermek téren (150 m2). Ezekbe a virágágyásokba összesen 19.199 darab virág került, széles fajtaválasztékból. A kerületben járva találkozhatunk begóniákkal, dáliákkal, díszfüvekkel, batátákkal, kakastaréjjal, díszdohánnyal, kúpvirágokkal, bojtocskákkal.

2021-ban 40.887 tő egynyári növényt ültettek a kerület virágágyásaiba, változatos fajtaösszetételben és különféle színekben. A Gyöngyösi sétányt (1.043 m2) ebből 21.688 tő színes egynyári virág borítja. A kiültetett növények dugványról és magról szaporított tövek, a kiültetési tervek alapján történt a szaporítás.

A kiültetés tervezésénél szempont volt a színek harmóniája, adott esetben kontrasztos színek alkalmazása, amelyek kiemelik egymást. További fontos szempont volt az ökológiai igények figyelembevétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel.

A megszokott és jó tűrőképességű városban alkalmazott fajták is felvonulnak, mint az egynyári begónia, a pistike, a rézvirág, a lepkevirág és a sétányrózsa színváltozatai.

Tavalyi év folyamán 271 nm egynyári virágfelületet váltottunk fel biodiverz évelő kiültetéssel. A biodiverz növény kiültetések előnye a jó várostűrő képességükben rejlik. A klímatudatos szemléltet követése közterületeinken is elengedhetetlen fontosságú. A kiültetések során fontos szempont a növények vízigénye, minél alacsonyabb, annál kevesebb öntözést-, és kézi munkaerőt igényel, így fenntartásuk költséghatékonyabb, mint egy nagy vízfelhasználású, nagy munka igényű egynyári ágyás fenntartása- mondta a szakember.

Majd hozzátette, az évelő növények egész évben díszei az ágyásoknak. Virágzási idejük hosszú, jól váltják egymást az ágyásban, rengeteg színben pompáznak, és vannak fajok melyek levelükkel is díszítenek. Az ágyáskép télen sem lesz sivár a biodiverz ágyások esetében, mert sok közülük örökzöld lombú vagy ősszel lombja színesedik, a terméseik télen is díszítenek, illetve vannak olyan fajok, amelyek már egészen korán – január, februárban – szirmot bontanak.

Bejártuk a virágbemutató területét. A szökőkút körüli ágyásokban árnyliliom, édesburgonya, pistike található. A sétány elején a szalagágyban hamvaska, árvalányhaj, cseppecskevirág, díszdohány is megtalálható. Tovább sétálva láthatunk ernyős verbéna, dália, balkon aranya, kúpvirág, kokárdavirág, pillangóvirág, díszgyertya, bársonyvirág, angyalfüzér, kerti begónia … virágokat, növényeket.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.