Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mozart ünnep

Mozart 230 Film – Zene koncert

„Ez a fiú még mindnyájunkat a feledésbe taszít!” – jegyezte meg egy nála jóval idősebb zeneszerző kortársa a 15 éves Wolfgang Amadeus Mozart -ról , aki mindössze 36 évet élt, de műveivel örökre beírta magát a zenetörténetbe. A gazdag életművet ránk hagyó zseni előtt július 18-án (20 órakor) – a rendhagyó életutat is követő – „Mozart 230” filmzene koncerttel tiszteleg a Margitszigeti Színház, születésének 265., halálának 230. évfordulóján.

Film-Zene, azaz a hangzás és a látvány közös élménye

Margitsziget színpadán a rendkívül hatásos és népszerű ötvözet, a vizuális látvány és zenei tartalom együttese, a „filmzenekoncert műfaja” kel életre. A Mozart filmzenekoncerten a szimfonikus zenei élményről az Danubia Óbudai Zenekar gondoskodik Hámori Máté karmester vezetésével. Közreműködik a Kodály Kórus Debrecen.

A komolyzenei és filmzenei koncertek határán mozgó produkció célja az, hogy a zene és a képek, illetve az animáció erejével alkossa meg Mozart portréját a legnagyobb művei és a legfontosabb filmek segítségével.

A koncert, a vizuális élmény, a látvány koncepcióját, gerincét Milos Forman nyolc Oscar-díjas Amadeus filmje adja. A vizuális látvány rendezője, Hubai Gergely a szerző zenéit használó további nagy mozifilmekből emel ki látványos filmrészleteket. Így fogalmaz: „Ahogy a sodró lendületű koncertben egymás mellé kerülnek a Kis éji zene, A varázsfuvola-nyitány vagy a Rekviem különböző tételei, az önálló darabok egy új egységgé állnak össze – a kép és zene kölcsönhatásából pedig Mozart arcképe rajzolódik ki.”

Az Istent kedvelő Isten kedveltje

Mozartot a salzburgi anyakönyvben Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Gottlieb Mozart néven jegyezték be. Az első két keresztnév Aranyszájú Szent Jánosra utal, akinek névnapja a zeneszerző születésnapjára, január 27-ére esik, a harmadik az anyai nagyapára, míg az utolsó kettő ugyanannak a névnek a német és görög változata, jelentése „Isten kedveltje” vagy „Istent kedvelő”. Mondják, a név kötelez. Esetünkben korántsem egyszerű a helyzet, de a Margitszigeti Szabadtéri Színházban július 18-án közelebb kerülhetünk a titok megfejtéséhez.

További információ: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/mozart-230-filmzene-koncertobudai-danubia-zenekar/