Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Anima Musicae Kamarazenekar

Álmodozó nyári éjjel

Az Anima Musicae Kamarazenekar egy csodálatos nyáresti koncerttel ajándékozza meg azokat, akik július 29-én eljönnek az Óbudai Társaskör kertjébe. Álmodozó nyári éjjel című koncertjén műsoron lesz MendelssohnBartholdyMozart, Hugo Wolf és Josef Suk művek.

Álmodozásunkban először bepillantást nyerünk egy csodagyerek műhelyébe: 1821-ben a mindössze tizenkét éves Mendelssohn vonósszimfóniák komponálásába kezd. Felvilágosult családja művelt és vagyonos légkörében, saját házi zenekarán gondtalanul csiszolhatja tehetségét.

Egy másik zseni, Mozart 1778-ban tesz látogatást Guines  hercegnél Párizsban, ahol lenyűgözi a herceg muzikális fuvolázása és leánya nagyszerű hárfázása. Kettősversenyt komponál számukra, amely a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik gyöngyszeme.

Utazásunk Itáliában folytatódik: Wolf hőse Eichendorff  Egy naplopó életéből című elbeszélése alapján, egy csavargó hegedűs Olaszországba vetődik, elálmodozva az édes olasz éjszakákon.

Zenei utunk végén Prágában a konzervatóriumba csöppenünk: a mélabús Suk tanára,  Antonin Dvořák  ösztönzésére megírja 1892-ben szerenádját, amely egyszeriben ismertté teszi: maga Brahms nagyra értékeli a művet és szorgalmazza kiadását. Nem mellesleg címzettjét is eléri: az imádott Otylka, Dvořák lánya később a tanítvány felesége lesz.

Július 29-én 20 órakor a műsor:

Felix Mendelssohn – Bartholdy: C-dúr vonószimfónia

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára Kv.299

– szünet –

Hugo Wolf: Olasz Szerenád

Josef Suk: Esz-dúr szerenád

Közreműködik: Horgas Eszter – fuvola, Polónyi Ágnes – hárfa – Művészeti vezető: G.Horváth László

Jegyek: https://jegymester.hu/production/301083/obudai-tarsaskoer-kertje-almodozo-nyari-ejjel/30001398

Támogatók: EMMI, NKA, Óbudai Társaskör

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010. februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában.

Az első koncertre 2010. június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.