Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

XVII. Arcus Temporum

XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál idei programja Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba: Arcus Temporum 2021 – a személyesség alkalma. 

XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságátLiszt olyan művei szólalnak meg augusztus 27-29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához. A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiúkkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon.

A művészházaspár korábban nem vállalt művészeti vezetői feladatot, de Pannonhalmához sok szállal kötődnek, így örömmel mondtak igent a felkésére.

Klukon Edit és Ránki Dezső így vallanak az idei hangversenyprogramról:

„A fesztivál három napja alatt idén öt koncerten összesen ötven mű hangzik el. A zeneművek az első hangtól az utolsóig szoros kapcsolatban vannak egymással, bár a hangversenyek önmagukban is önálló egészek. Konrád atya örömmel fogadta a programjavaslatunkat. Olyan fontos, de ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem, vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett a három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el.” (Klukon Edit)

„Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művészete áldás szívünknek. Zenéjük hallatán lelkünk szelíd derűben békességet lel.” – írja köszöntőjében Klukon Edit. „Pannonhalmán 1998 óta adunk rendszeresen koncerteket, annak idején – még a felújítás előtt – a tornateremben a diákok számára is. Külön öröm, hogy a fesztivál közvetlenül az Eucharisztikus Kongresszus előtt várja látogatóit. Reméljük, hogy akik végig velünk lehetnek, a hely szelleméhez méltó zenei élményben részesülhetnek.”  (Klukon Edit)

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Lantos István, Nemes László Norbert és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám elfogadták meghívásunkat. Liszt idén lenne 210 éves, ennek a harmadához Dukay Barnabás tavaly már elérkezett, én a hetvenet most ősszel töltöm be.” (Ránki Dezső)

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született, és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, melyen Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhatunk.

A Pannonhalmi Főapátság szellemi környezetében komoly alkotóműhely is kibontakozik. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok időszaki tárlat mellett egy 28 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor keretében megszülető műalkotások befogadóivá is válhatunk.

A szerzetesközösség személyes jelenlétével továbbra is lehetőséget kínál az ezeréves monostor még mélyebb megismerésére, nem csupán az imádságaik és spirituális vezetéseik által, hanem azzal is, hogy bebocsátást engednek az apátság olyan elzárt tereibe, amik a hétköznapokban a látogatók előtt zárva maradnak.

A teljes fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az Emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató (Konrád atya) fogalmazott meg:

„Lelket, szemet és fület elvarázsoló élményeknek lehet részese, aki idén is ellátogat a XVII. Arcus Temporumra. Pannonhalma emberléptékű, itt a legtermészetesebb módon szólítjuk meg egymást. A fesztivál neve időíveket jelent és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál” – vallja Konrád atya, aki az elmúlt öt évben újragondolta az Arcus Temporum hagyományait és kortárs kultúrához való kapcsolatát.

„A koronavírus-időszak után sokunk számára felértékelődnek a személyesség és a közösség alkalmai. Az elmúlt egy év során megtanultuk értékelni és becsülni azokat a helyzeteket, amikor átélhetjük összetartozásunkat, és amikor megérinthet bennünket emberi kapcsolataink ereje és mélysége. Talán ez az, amit a személyesség fogalmán értek. A 2021-es Arcus Temporum tervezése során egyre inkább kirajzolódott ennek a személyességnek az igénye. Idei zenei művészeti vezetőink, Klukon Edit és Ránki Dezső – e két kiemelkedő művész, akinek művészete elképzelhetetlen a személyes találkozás, a kölcsönös egymásra figyelés és megértés nélkül – olyan megérintettségű programot állított össze, amelynek ereje a személyességben rejlik.

Az általuk választott két zeneszerző, Liszt Ferenc és Dukay Barnabás (fotón) művei ugyancsak ezt a spirituális és interperszonális befogadásmódot igénylik. Hiszem azt, hogy a találkozásokban, eseményekben és programokban átélhető személyes mélység önmagán túl is mutat – ez a Szent Hegy üzenete valójában – Istenre, a Legmélyebbre és Legszemélyesebbre. Ferenc pápa szavai szerint: az istenközpontúság útja az emberközpontúságon át vezet”- mondja Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató.

A pannonhalmi fesztivál ereje mindig is a találkozásokban és a mély egymásra hangolódásban rejlett. Idén a fesztivál minden történésében a személyességnek ezeket a megnyilvánulásait kereshetjük és találhatjuk meg. Krajcsovics Éva művészetében, Marno János költészetében, a Csejder-völgyi alkotótáborban, a szerzetesek által vezetett spirituális programokban ugyanúgy, mint a rendkívül magas szintű zenei eseményekben.

A részletes program és jegyek: www.arcustemporum.com oldalon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.