Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

BUDAPEST, TE!

BUDAPEST, TE!  – Zenés városnézés

Az Orlai Produkciós Iroda új előadása a Budapest, Te! című zenés, városnéző ősbemutatója nemcsak élvezetes, de tanulságos is. Elgondolkodtunk-e már azon, hány arca van Budapestnek és benne mi, emberek milyenek vagyunk?

Ebben a formabontó városnéző előadásban a szereplők – Járó Zsuzsa, Takács Zalán, Péter Kata, Nagy Dániel Viktor, Radnay Csilla, Gombó Viola Lotti, Börcsök Olivér, Wagner-Puskás Péter – a sétavezetőink.

A rendező Pelsőczy Réka a város különböző helyszínein mutatja be a város hétköznapi és ünnepi arcát, a fény és árnyoldalait, miközben örökzöld slágerek hangzanak el. Az események pörögnek, olyan mint egy körhinta.

Sétavezetőink elvezetnek budai zegzugokba, majd az újlipótvárosi szűkös kis utcákba. A város kicsit koszos, kicsit szmogos. Mikor a valóság látványától rosszul kezdjük érezni magunkat, felhangzik egy szívhez szóló slágerrel … egy régi nótát hoz Budáról át a szél. A város éjszakai kivilágított ünnepi arcát látjuk és felsóhajtunk, milyen szép ez a város!

Mondják, van budai és van pesti ember. Elhangzik Budán kirándulni jó, de lehet ott élni? Budán kényelem és nyugalom van, a 30-as korosztálytól felfelé szeretnek (vagy szeretnének) ott lakni, de a fiatalok nem nyugalomra vágynak. Az élet Pesten zajlik.

A körhinta fordul, és egy éjszakai villamoson találjuk magunkat, összezárva különböző műveltségű emberekkel, akiknek a beszélgetéseibe akarva – akaratlan belehallgatunk. Veszekedés, kiabálás, szorongunk. Felszáll a jegyellenőr, ő is szorong. Ilyenek vagyunk, félünk egymástól.

Majd ismét felhangzik egy sláger, de nem sokáig ringatózhatunk ezen a hullámhosszon, felriaszt egy durva hang …  Forog a körhinta és jön a következő állomás. Kispresszó, fiatalság, vidámság. És egy újabb sláger.

Részt veszünk a város hétköznapi tolongásában, majd szerelmesen sétálunk a csillagfényes budapesti éjszakában. Budapest hol bosszant, hol elandalít, de így szeretjük, mert úgy lüktet, mint ereinkben a vér.

Rendező: Pelsőczy Réka. Zenei vezető: Wagner – Puskás Péter. Producer: Orlai Tibor. Bemutató: Városmajori Szabadtéri Színpad.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.