Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Érték és Minőség

Érték és Minőség Nagydíj 

38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet 2021-ben

A Gazdaság Ünnepén szeptember 9-én átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a parlamentben. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 38 pályázó 41 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 41 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 12-en, munkájuk külön elismeréseként értékes különdíjakban is részesültek. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János az Országgyűlés alelnöke és Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Pályázat Kiírói Tanácsa a vírushelyzet okozta nehéz időszakban különösen fontosnak tartotta, hogy saját eszközrendszerével, a kitüntető címek elnyerésének lehetőségével segítséget nyújtson a gazdasági és a kulturális élet szereplőinek itthon és a Kárpát-régió egész területén. Az idei díjazottak között – hasonlóan az előző évekhez – többségében kis-és középvállalkozás található, de örömteli változás, hogy egyre több mikró vállalkozás bizonyítani kíván világszínvonalú produktumával a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyén.

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használata és vele a kitüntető cím viselése azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázati rendszer célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalára, és elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását.

Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer alapítója elmondta: „Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat márciusi meghirdetésére még erősen rányomta a bélyegét a járványhelyzettel járó korlátozás, a védekezés, a bezárkózás. Mindezek ellenére nagyon örömteli, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek az elmúlt hónapok viszontagságai között is növekedni tudtak, és úgy tűnik, igazi válságálló cégekké formálódtak. Fontos a pozitív példa, a pozitív üzenet! Éppen ezért mi, a pályázat kiírói a jövőbe vetett hitet szeretnénk kifejezni, azzal, hogy a koronavírus járvány következtében az egyik legnagyobb veszteségeket elszenvedő ágazat egykori ikonikus alakjának, Gundel Károly gondolatával kívánunk üzenni a pályázóknak és fogyasztóknak: „A kiválóság nem önkéntes. A minőség nem Veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte: „A Gazdaságvédelmi és a Gazdaság-újraindítási Akcióterv, valamint az eredményes oltási program következtében a magyar gazdaság újraindulása nemcsak gyorsabb, hanem dinamikusabb is volt szinte minden uniós tagállaménál. A GDP növekedése az Európai Bizottság nyári előrejelzése szerint idén a 6,3 százalékot is elérheti, jövőre pedig további 5 százalékkal bővülhet a hazai gazdaság. Ezek a rendkívül kedvező adatok elsősorban a hazai vállalkozásoknak köszönhetők. Az elmúlt időszak rámutatott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megkérdőjelezhetetlen jelentőségére, mely a válsághelyzet idején is bizonyította, hogy képes az egész ország ellátására. Éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy ne csak mennyiségben, hanem minőségben is képesek legyünk felvenni a versenyt a külföldi vetélytársakkal.”

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott: „A járvány enyhülésével Magyarország Kormánynak legfontosabb feladata az ország gazdaságának újraindítása lett. Ezért döntött úgy, hogy az elkövetkező években soha nem látott mértékű forrást biztosít vidékfejlesztésre, amelynek célja a vidéken élők élethelyzetének javítása, a helyben maradás elősegítése és természetesen egy európai szinten is versenyképes gazdasági szerkezet kialakítása. Az idei Érték és Minőség Nagydíj jelentősége abban is áll, hogy a nyertesek bebizonyították, nehéz körülmények között is helyt tudnak állni és képesek a fejlődésre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében azt mondta: „Ilyen időkben különösen fontos, hogy felmutassuk az értékeket és mindazt, ami minőséget képvisel. Ilyen az Érték és Minőség Nagydíj is. Láthatjuk, hogy nehéz időkben is lehet nagyszerűt alkotni, inspiráló és példaszerű teljesítménnyel előrukkolni, és fontos, önmagukon messze túlmutató szolgálatokat tenni egy szélesebb közösségnek, s végső soron az egész magyarságnak.”

A díjazottak az ország kilenc régiójából érkeztek, egy pályázat pedig Erdélyből. A nyertesek 27%-a budapesti, 71%-a pedig vidéki székhelyű. A díjazottak többségének közel 60%-a rendelkezik már valamilyen minősítéssel.

A gazdaság és kultúra területéről érkező pályázatok mintegy 11 főcsoport, több, mint 50 termék/szolgáltatás típus bemutatásával mutatták meg alkotó erejüket, kreativitásukat. A győztes pályázatok több mint 88%-a kézzel fogható termékek körébe sorolható, míg 12%-a kapcsolódik valamilyen szolgáltatáshoz.

A hagyományoknak megfelelően idén is az agráriumhoz köthető a legnépesebb pályázói csoport; a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek fontos és értékes produktumok, melyek nem csak mennyiségben, hanem minőségben is képesek felvenni a versenyt a külföldi vetélytársakkal. Második helyen a kozmetikai termékek főcsoportjába érkezett a legtöbb pályázat. Itt a környezetkímélő megoldásokkal előállított és csomagolt, kizárólag jó minőségű természetes alapanyagok felhasználásával készült termékeket díjazták. A ruházati termékek az egyre növekvő, tudatos vásárlói igények kielégítésére készültek. A bútor, lakás és irodai felszerelések személyre szabva és gyártva, generációkon átívelő, tartós megoldást jelentenek. A díjazott építőipari szolgáltatás és technológia-fejlesztés korunk egyik legnagyobb és egyre nagyobb kihívására – a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítására – nyújt innovatív megoldást. A győztes informatikai pályázat a kicsik és átlagostól eltérő képességekkel bíró fiatalok részére kínál oktatással egybekötött szórakozást. A táplálék kiegészítők fontosságára az elmúlt egy esztendő is rávilágított. Az ehhez kapcsolódó nyertes pályázatoknál a gyógynövények kapták a főszerepet. A szolgáltatások terén díjazott belgyógyászati módszertan ötvözi a mai fejlett, modern medicina, a modern diagnosztikai és gyógyszeres kutatások mellett az ősi gyógymódok, természetes hatóanyagok és hatásosságuk adta lehetőségeket. Továbbá elismerésben részesült még egy kulturális rendezvénysorozat is, amely az elmúlt nehéz időszak ismeretében külön öröm volt a pályázat kiírói számára.

A legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerték Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Cím viselését. A védjegyhasználatot magyar és angol nyelvű, kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe egyedi Érték és Minőség Nagydíj emblémával díszített trófea.

Az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok:

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a Panyolai Szilvórium Zrt. érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat a Natics Laboratories Kft. kapta a NATICS LA NUIT 0.05% Retinal +C-vitamin szérum kifejlesztéséért.

Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat az Edelholz Faipari Kft. és a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. közösen benyújtott: Tömör tölgy feldolgozott faipari termékek megnevezésű pályázatért kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíjat a NASTE BAU Kft. érdemelte ki a Tájépítés a parképítés önjáró kertészeti robotokkal a humánerőforrás kiegészítése és pótlása érdekében című pályázatáért.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat év Felfedezettje különdíjat a Testnevelési Egyetem Sporttáplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat a Bükki Gyógynövény Kft. és az erdélyi Pityóka Gyár SRL. kapta.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíjat Bartha Márton, az erdélyi mezőpaniti Therézia Prodcom Kft. alapító vezérigazgatója vehette át.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a TV2 Hírigazgatóság műsorainak szerkesztőségei, a Kossuth Rádió aktuális műsorainak szerkesztősége, az ORIGO gazdasági szerkesztősége és a METROPOL szerkesztősége érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton sikerrel szerepelt pályázók és pályázatok számára, teljesítményük elismeréséül, a kiírók külön-külön is, valamint különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek további értékes különdíjakat ajánlottak fel.

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy nemzetközileg is egyértelműen utal használójának kiemelkedő színvonalára. Feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság erősödését.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2021-ben – a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft. írta ki és valósította meg.

A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.