Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Liszt Fesztivál

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál október 8-án kezdődik a Mátyás-templomban és egészen október 24-ig tart.

Zenei ritkaságok, ősbemutatók, premierek, legendás együttesek, fiatal tehetségek, a hazai és nemzetközi kulturális élet kiválóságai lépnek fel az eseményen. Klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen az Esztergomi Bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón keresztül a Párizsi Nagyáruházig, 17 napon át.

Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát.

Sokan az első komolyzenei “rocksztárként” tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez – mondta Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója a Sajtópiknik című programon.

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti eseménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből, ám nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, inspirációt nyújtva ezzel a kortárs alkotóknak is. Nem titkolt cél, hogy a Liszt Ünnep új produkciók létrejöttének katalizátoraként, fokozatosan összekapcsolva a vidéki nagyvárosokat és Budapestet, fesztiválról – fesztiválra egyre vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a kulturális utazók szemében, ezzel is hozzájárulva a kulturális turizmus erősödéséhez.

Martin Haselböck a világhírű orgonaművész és karmester, aki október 12-én zenekarával és a kiváló baritonnal, Thomas Hampsonnal érkezik a fesztiválra azt mondta „Nagy öröm számomra, hogy Budapest új fesztiválja már nevében is Liszt Ferenc szellemi örököseként határozza meg önmagát, és büszke vagyok arra, hogy zenekarommal, az Orchester Wiener Akademie­vel az első Liszt Ünnep közreműködői között lehetek! Mint Liszt­kutató és évtizedek óta a zeneszerző műveinek előadója, rendkívülinek tartom ezt az örökséget, melynek legfontosabb vonása a szellemi nyitottság. Amikor Lisztet nyitottnak nevezem, nemcsak a legkülönfélébb hagyományok iránti fogékonyságára gondolok, hanem arra is, ahogyan kísérletező, innovatív szellemével a jövő felé fordult. Ezért lehetett oly sok későbbi nagy zeneszerző elődje. A harmadik fontos vonása, hogy újra meg újra meglep. Még ma is. Még mindig nagyon sok vele kapcsolatban a felfedeznivaló.”

Az eseménysorozat nyitókoncertjén, október 8-án a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai közt, míg október 22-én az Esztergomi mise az Esztergomi Bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok  tolmácsolásában, katartikus pillanatokat ígérve.

Kivételes koncertsorozatra készül Klukon Edit és Ránki Dezső, Liszt orgonára komponált műveit fővárosi templomokban hallhatjuk majd

többek közt Martin Sturm (fotón), Kecskés Mónika és Deák László előadásában, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály a komponista karakteres kamaraműveit szólaltatja meg,

Fassang László (fotón) és Szokolay Dongó Balázs koncertjén pedig orgonaművek, improvizált tételek, népzene és vallásos népénekek reflektálnak egymásra.

Több Liszt-darabot is műsorára tűz majd budapesti fellépésén a Cracow Singers, de Liszt és a jazz műfajának találkozása is kihagyhatatlan estével kecsegtet a Jazzical Triónak köszönhetően. Liszt születésnapján október 22-én zárul a Zeneakadémián az a nagyszabású, négynapos zenetudományi és zenetörténeti konferencia, amelyre a nemzetközi Liszt-kutatás kiválóságai érkeznek előadóként.

A szabadság hangja című esten október 23-án Bartók és Liszt egy-egy műve mellett a Müpa Zeneműpályázatának egyik győztes kompozíciójával, Szentpáli Roland (fotón): A magyarokhoz című művének ősbemutatójával ünnepelhetünk. Ám nem ez az egyetlen esemény, ahol a nagy sikerű zeneszerzői pályázaton díjazott alkotásokkal találkozhatnak a nézők: a Müpa teljes épületét játékba hozó, formabontó esti koncert-kalandtúra keretében a pályázat legkiemelkedőbb elektroakusztikus kompozíciói sorakoznak fel október 14-én, a kis jazzformáció kategóriájának legjobbjait pedig a Budapest Music Centerben hallhatja majd a fesztiválközönség.

Október 17 és 18 ­-án a legendás flamencotársulat, a Compañía Antonio Gades ikonikus Carmenje (fotón) érkezik a Müpa Fesztivál Színházába,

de a néptánc szerelmeseinek is tartogat meglepetést a Liszt Ünnep: október 24-én Szépséges Mezőség (fotón) címmel készül bemutatóra a Duna Művészegyüttes.

Igazi különlegességnek ígérkezik Gyöngyösi Levente opera-musicalje: A Mester és Margarita (fotón), amely a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, és a Magyar Légtornász Egyesület légtornászai közreműködésével valósul meg.

De az operarajongók további ínyencségeknek is örülhetnek: Esterházy Péter és Vajda Gergely: Fuharosok című mono-koncert-operája és George Benjamin: Into the Little Hill című művének bemutatója október 21-én látható.

A Liszt Ünnep a jazzkülönlegességekre, világzenei és könnyűzenei újdonságokra nyitott nézőket is megörvendezteti: érkezik a Grammy-díjas brazil legenda, Gilberto Gil, a Keller András vezette Concerto Budapest Roby Lakatos hegedűvirtuózzal és Snétberger Ferenc gitárművésszel karöltve a klasszikus szimfonikus zene és a világzene izgalmas fúzióját teremti meg.

Дeva (Gyeva – Takács Dorina) (fotón), Saya Noé (Kőrös Mimi) és a Svédországban élő előadóművész-dalszerző, Bozóky Felícia Lili I Am Soyuz projektje mutatkozik be az Akvárium Klubban, de a fesztivál keretében valósul meg az 5. Magyar Klipszemle is.

Liszt Ünnep szélesre tárja kapuit a képzőművészet, az irodalom és a film műfaja előtt is: olyan sokak által szeretett programsorozatok valósulnak meg a fesztivál égisze alatt, mint a hatalmas népszerűségnek örvendő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a nemzetközi rangú Art Market Budapest, a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, a Budapest Showcase Hub vagy épp az idén rendhagyó városi terekben megvalósuló PONT Fesztivál.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról további információ a weboldalon: https://lisztunnep.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.