Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

Magyar Népművelők Egyesülete által tizenöt éve útjára indított eseménysorozatot idén szeptember 24 és 26 között rendezik meg. Országszerte több száz kulturális központban és művelődési házban, köztük több határon túli településen változatos és értékes programokkal – a legtöbb helyen ingyenes -, várják az érdeklődőket. A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek.

A programsorozat jelmondata „Mindennap értéket adunk”, idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter (fotón jobbra) zenész, színész, rendező.

Kiss Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közművelődésért felelős főosztályvezetője a Csili Művelődési Központban megtartott, a programot beharangozó sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is lesz három kiemelt helyszíne a rendezvénynek.

Az eseménysorozat országos megnyitóját pénteken Pomázon tartják, szombaton egy kistelepülésre irányulnak a reflektorfények, Tarjáné lesz a főszerep, míg vasárnap a nagyvárosokban zajló, nélkülözhetetlen közösségteremtő munkára kívánják felhívni a figyelmet, idén Miskolc képviseli a nagyobb településeket, mint fő helyszín.

Bordás István főszervező (fotón), a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke kiemelte: a programsorozat fontos célja megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények és az ott dolgozó szakemberek tevékenységének sokszínűségét, valamint azt, hogy közösségépítő munkájuk és modern, kreatív módszereik miként szolgálják a települések megtartó erejének növekedését.

Több száz helyszínen, több mint ezer programmal várják az érdeklődőket. Hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánc találkozók, valamint egyéb színes programok mellett igazi különlegességeket is kínálnak a kultúrházak. Többek között Szakcsi Lakatos Béla zongoraestét lehet meghallgatni a szentesi Hangversenyközpontban, az Agóra Veszprémben Minecraft Napra várják a fiatalabbakat, míg az esztergomi Művelődés Házában Klezmer koncert szólal majd meg.

Éjszakai bajnokságon mérhetik össze tudásukat a pingpong szerelmesei a budapesti Kondor Béla Közösségi Házban, a Békásmegyeri Közösségi Házban a népszerű Kolompos együttes várja az érdeklődőket, míg a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központban az utazó planetárium csillogó kupolája alatt nézhetjük meg naprendszerünk bolygóinak csodálatos világát. Szeptember lévén természetesen a hagyományos őszi programok sem hiányozhatnak az eseménysorozatból, Olaszfán például a Közösségi Háztól induló fogatokkal, hintóval és lovasokkal színesített szüreti felvonulást is megnézhetik az érdeklődők vagy akár be is kapcsolódhatnak.

A tavalyi és tavalyelőttihez hasonlóan, idén is részt vesznek határont túli települések a programban táncházakat szervezve, a járványhelyzet azonban a szomszédos országokban is nehezítette a szervezést. Ezen a hétvégén biztosan ropják majd a táncot a vajdasági Szabadkán és a szlovákiai Komáromban.

A kulturhazak.hu oldalon megtalálhatók a teljes eseménysorozat részletes programjai, amelyen lehetőség van település, időpont és korosztály szerinti keresésre is. A rendezvény Facebook-oldalán www.facebook.com/kulturhazak/ is nyomon követhetik az eseményeket, ahol számos érdekességet is találhatnak az olvasók.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.