Search
péntek 14 június 2024
  • :
  • :

Reina Sofía Zeneakadémia

Budapesten a madridi Reina Sofía Zeneakadémia

A madridi Reina Sofía Zeneakadémia együttese európai turnéval ünnepli a rangos intézmény fennállásának 30 éves jubileumát.

Turnévideó: Escuela Superior de Música Reina Sofía

Andrés Orozco-Estrada (fotón) vezényletével a Freixenet Szimfonikus Zenekar  október 7-én a madridi Teatro Realban, október 9-én a Pozsonyi Zenei Fesztivál programjaként a pozsonyi Vigadóban (Reduta), október 10-én a budapesti Zeneakadémián, október 12-én pedig a Jeunesses Musicales Austria szervezésében a bécsi Musikvereinban lép színpadra.

A Freixenet által támogatott együttes 1993-as madridi megalapítása óta többek között olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Vladimir Ashkenazy, Rudolf Barshai, Luciano Berio, Csaba Péter, Sir Colin Davis, Eötvös Péter, Leon Fleisher, Kocsis Zoltán, Lorin Maazel, Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, Krzysztof Penderecki és Vásáry Tamás. Az együttes missziója kettős, hiszen amellett, hogy az intézmény növendékeinek ad zenekari tapasztalatot, a klasszikus zenét is szeretné közelebb hozni a közönséghez. Jelenleg Andrés Orozco-Estrada és Schiff András vezető karmesterek irányításával szimfonikus és kamarazenekari formációban is működnek.

Október 10-én egy Albéniz-mű mellett Prokofjev D-dúr hegedűversenye és Dvořák VIII. szimfóniája hangzik el.

Az est szólistája Arabella Steinbacher (fotón) lesz a kétszeres ECHO Klassik-díjas hegedűművész, aki rendszeres fellépője többek között a New York-i, a Bostoni és a Chicagói Szimfonikusok, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a lipcsei Gewandhaus és a hamburgi Elbphilharmonie Zenekara koncertjeine

Andrés Orozco-Estrada a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara után a 2021/2022-es évadtól a Bécsi Szimfonikusok vezető karmestere. A kolumbiai dirigens a legnevesebb európai és amerikai zenekarok élén lépett már színpadra, vezényelt a Bécsi Állami Operaházban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon is. A Freixenet Szimfonikus Zenekarral 2018 novembere óta dolgozik együtt.

Paloma O’Shea a madridi Reina Sofía Zenekadémiát azzal a céllal alapította, hogy neves nemzetközi professzorok segítségével olyan magas fokú művészeti centrum jöhessen létre Spanyolországban, amely a világ bármely tájáról érkező tehetséges ifjú muzsikusok előtt nyitva áll.

Az iskola 1991-ben nyitotta meg kapuit Madridban négy kiváló professzor, Dmitri Bashkirov, Zakhar Bron, Daniel Benyamini és Ivan Monighetti vezetésével. Több mint 30 különböző országból közel 150 ifjú zenész érkezik minden évben a Madrid központjában elhelyezkedő lenyűgöző épületbe, hogy kiváló tanárokkal, a legjobb körülmények között tanulhassanak. A szponzorok által biztosított ösztöndíjaknak köszönhetően az oktatás ingyenes. Az Akadémia ezen felül évente közel 300 koncertet szervez, hogy a diákoknak lehetőséget biztosítson a színpadi szereplésre is.

A koncertsorozat támogatója az Abu Dhabi Festival mint kulturális partner és az IF International Foundation, magyarországi szervezője a Jeunesses Musicales Hungary és a Papageno.

A zeneakadémiai koncertre jegyek kaphatók a helyszínen, a jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.