Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Concerto Budapest

Ősz a Concerto Budapesttel – Mennydörgés és szelíd harmóniák 

A zenekar ebben az évadban is a klasszikus és a kortárs zene páratlanul gazdag elegyét nyújtja. Christian Tetzlaff, Elisabeth Leonskaja, Szergej Krilov, Jevgenyij Koroljov – csupán néhány név a világhírű művészek sorából, akikkel a Concerto Budapest őszi hangversenyein találkozhat a közönség.

Az évad dupla nyitókoncertjét szeptember 24-én és 25-én tartják a Zeneakadémián.

A zenekar vendége a német virtuóz, a világ egyik legkiválóbb hegedűművészeként számon tartott Christian Tetzlaff lesz. A nyitókoncerten hagyományosan kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének, és ez idén sem lesz másként: az első részben a zeneszerző fiatalkori hegedűversenye lesz hallható, és A csodálatos mandarin szvit zárja a programot. Megszólal egy ritkán játszott Liszt-kompozíció is a Két epizód Lenau Faustjából, és elhangzik majd Suk ritkán hallott, gyönyörű g-moll fantáziája hegedűre és zenekarra.

A koncertek közül a második esemény a zenekar „Hőskoncertek” sorozatának része, amelyet elsősorban a mindennapi hőseinknek, az egészségügyben dolgozóknak ajánlja a Concerto Budapest.

Szeptember 30-án Mūza Rubackytė lesz az együttes vendége a Müpában. A kiváló litván zongoraművésznő Penderecki Feltámadás zongoraversenyét játssza majd a zenekarral. A koncerten szerepel két jazzes Bernstein-mű: a szellemesen lendületes Candide-nyitánnyal kezdődik majd a műsor, megadva ezzel az est alaphangját, zárásként pedig a Szimfonikus táncok hangzik majd el a West Side Storyból, amely elénk idézi Maria és Tony tragikus szerelmének, meg a Cápák és a Rakéták gyilkos rivalizálásának történetét. A programban egy igazi klasszikus, J. S. Bach d-moll kettősversenye is helyet kapott, nem is akármilyen előadásban: az eredetileg hegedűre komponált szólót Rácz Zoltán és Fábry Boglárka adják majd elő vibrafonon.

Az októberi koncerteken Szergej Krilovval és Jevgenyij Koroljovval is találkozhat majd a közönség.

Október 23-án pedig egy nappal Liszt Ferenc születésének évfordulója után, a nemzeti ünnepünkön hazánk zenéje előtt tiszteleg a Keller András vezette együttes a Magyar Kincsek Ünnepén. Az egész napos koncertsorozat a magyar kultúra sokszínűségét mutatja be a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig. Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan a nap fellépői közül, a koncerteket Keller András mellett olyan kiváló karmesterek vezénylik, mint Bogányi Tibor és Hámori Máté.

Novemberben elindul a nagysikerű Manó sorozat is, amely a 3-10 éves korosztálynak kínál zenei kalandozásokat.

Hallgatás napját november 13-án és 14-én a Budapest Music Centerben tartják.

Concerto Budapest hagyományos zenei maratonján a kortárs zenét és a klasszikus remekműveket helyezi merőben új megvilágításba, a közöttük keletkező teremtő kölcsönhatásra összpontosítva. A nyitott és elmélyült odafigyelés napja ez, amelyen új művek ősbemutatóira, többek között Balogh Máté, Csalog Gábor és Kondor Ádám műveinek legelső nyilvános bemutatójára is sor kerül. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is sugározza.

November végén a kétnapos Hallgassunk Brahmsot! sorozat a német romantikus zeneszerző különböző arcait mutatja be rendhagyó módon, fellép többek között az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongoraművész, Elisabeth Leonskaja is.

A Concerto Budapest idén ősszel – bár továbbra is folytatja a sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítéseit – elsődlegesen a közönség személyes koncertélményeit szeretné gazdagítani. A zenekar minden tagja izgalommal várja az évadnyitó koncerteket, hogy ismét megoszthassa a zenélés örömét a közönséggel.

„Mi mindig őszintén, teljes szívvel játszunk, és hiszem, hogy ezért szeretnek minket” – vallja a zenekar Kossuth-díjjal kitüntetett zeneigazgatója, Keller András.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.