Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Szeresd a szemeid!

LÁTÁS VILÁGNAPJA – Szeresd a szemeid! 

Megtartották idén is a Látás Világnapját (World Sight Day), amelyet 2000 óta rendeznek meg minden október második csütörtökén. A célja az, hogy felhívja a figyelmet, a vakság nagyrészben megelőzhető, illetve gyógyítható.

Jó Látásért a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság azonban nem csak a figyelmet akarja felhívni, de konkrét lépéseket javasol a cukorbetegek szemészeti szűrésében és a zöld hályog kezelésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) idei szlogenje „Szeresd a szemeid!” (Love Your Eyes) és konkrét tanácsokkal is szolgál arra nézve, hogy pontosan hogyan is „szerethetjük” a szemeinket.

Megelőzés – Számtalan szembetegség megelőzhető megfelelő étkezéssel és egészséges életmóddal.

Védelem – Az egészséges életmód számos szembetegség megelőzéséhez vezethet, de legalább ugyanennyire fontos a szem védelme és gondozása.

Védőszemüveg viselése – Védjük meg a szemünket a káros, például a nap által kibocsátott ultraibolya sugárzástól, illetve ahol indokolt, a foglalkozási szabványoknak és irányelveknek megfelelően védőszemüveget használjunk.

Kozmetikumok lemosásaAlapvető fontosságú a szem és környékének megfelelő ápolása és megtisztítása a sminktől, mivel ezek olyan problémákat okozhatnak, mint a szemfelszín kiszáradása és allergiás reakciók.

Dolgozzunk testbarát módon – Fontos, hogy lehetőség szerint csökkentsük a képernyők előtt töltött időt és tartsunk rendszeresen szünetet.

Megőrzés – Hogyan őrizzük meg látásunkat? Vegyünk részt rendszeresen átfogó szemvizsgálaton! A rendszeres szemvizsgálat különösen javasolt azoknak, akik: elmúltak már 40 évesek, családi kórtörténetükben szerepel a glaukóma (zöldhályog), magasvérnyomás-betegségben szenvednek, rendszeres dohányosok (vagy azok voltak), ha már szemüveget viselnek és erős rövidlátók.

Felhívták a figyelmet arra is, akik cukorbetegségben szenvednek, évenkénti vizsgálat szükséges

Cukorbetegekben a vakság kockázata tízszerese a velük azonos életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő személyekhez képest, ezért minden kezelési protokoll (a magyar is) minden cukorbeteg számára legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő. A cukorbeteg a szemkárosodás súlyosbodásából többnyire szinte semmit sem érzékel, a probléma a betegek számára sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott károsodások jelennek meg. Azonnali sürgősségi szemvizsgálatot igénylő tünetek lehetnek (de nem kizárólagosan) ha Ön a fény villogását, hirtelen elmosódást vagy látásvesztést, vörösséget, szemfájdalmat, vagy a fény körül színes karikák látását tapasztalja.

Mivel a nagyszámú beteg miatt a rendszer rögtön túlterheltté válna, amennyiben az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakoriságú szemészeti vizsgálatokra, valamint az elérhetőség biztosítása érdekében a szakma, a szűrések telemedicinális elvégzését javasolja. A szakmai elképzelések szerint mintegy 7-8 db telemedicina szűrőállomásre lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez.

zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ami a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti és családon belül a hajlam öröklődik. A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. Bár nem számít a vakság vezető okának, a kezelés hiányának és a betegek nemtörődömségének okán is, évtizedek óta sajnos „stabilan” okozója számos látásvesztésnek.

A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. E betegség kezelésében az elmúlt években nem történtek forradalmi változások, de szerencsére itt is elmondható, hogy a technika fejlődik.

Az elmúlt időszakban megjelent egy olyan új műtéti eljárás, ami nem jár effektív beavatkozással (a szemgolyó „megsértésével”), a kívánt hatást egy speciális lézerrel és egy bonyolult lencserendszer segítségével érik el a szakorvosok. Ezáltal gyorsabb lesz a beavatkozás utáni gyógyulás, csökkenthető a szövődmények kialakulása, és talán az érintett betegek is szívesebben vetik alá magukat a műtétnek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.