Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Kortárs női zeneszerzők

Út a zenéhez – Kortárs női zeneszerzők és 300 év zenéje

Az Óbudai Danubia Zenekarnak ebben az évben talán a legizgalmasabb koncertje lesz október 26-án a Zeneakadémián. Az Út a zenéhez-esten két női kortárs zeneszerző szerepel műsoron, a zenekart pedig Maxim Rysanov vezényli, aki brácsán is közreműködik.

Ez most válasz a brácsás viccekre: egyrészt tényleg hangszer, másrészt a brácsás is lehet komoly figura. Például karmesterként is lehet kiváló. A kérdés: mennyire modern a “modern”, és mennyire klasszikus a régi? Szvitek és szimfónikák meccselnek háromszáz fényév távolságból …

Maxim Rysanov nemcsak brácsaművészként, hanem karmesterként is megmutatkozik október 26-án a színpadon. Ukrajnában született, ma már Magyarországon él. Maxim Rysanov nem csupán hangszerének egyik legjelentősebb képviselője, de Tabakova szerzeményeinek nagy ismerője is: a bolgár zeneszerző műveiből készített lemezt – amelyen karmesterként is közreműködik – Grammy-díjra jelölték.

A két női zeneszerző közül Missy Mazzoli (fotó jobbra) amerikai. Eddig Magyarországon még nem játszották, viszont hazájában és Nyugat-Európában egyre népszerűbb és egyre gyakrabban szerepel a koncertprogramban. A Metropolitan Opera egyik első női szerzőjeként kapott megbízást, majd 2018-ban klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték. A Chicago Symphony Orchestra két évadra rezidens zeneszerzőnek kérte fel.

Dobrinka Tabakova szintén kortárs szerző Bulgáriából. A zenei tanulmányait Londonban végezte, jelenleg is ott él. Praise című művét a királynő arany jubileumán a Szent Pál-székesegyházban énekelték.

Műsor 

Missy Mazzoli: Sinfonia (for Orbiting Spheres) – magyarországi bemutató (a jogtulajdonos G. Schirmer Inc. and Associated Music Publishers engedélyével)

Dobrinka Tabakova: (fotó balra) Szvit régi stílusban

Ph. E. Bach: e-moll szimfónia, Wq 178 

Prokofjev: Rómeó és Júlia – szvit, op. 64 no. 2 (részletek Maxim Rysanov válogatása alapján)

Maxim Rysanov: Vezényel és brácsázik

Danubia Zenekar által bemutatott Szvit régi stílusban című műve visszatekint a múltra és a régizenére, de kortárs köntösben teszi ezt. Ehhez csatlakozik Carl Phillip Emmanuel Bach e-moll szimfóniája, amellyel rögtön 300 évet ugrunk vissza az időben, szellemiségben viszont a közönség is érezni fogja a kapcsolatot a művek között. A programot Prokofjev egyik legnépszerűbb orosz nagyzenekari műve, a Rómeó és Júlia zárja.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.