Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Rebekka Bakken

Rebekka Bakken és a Modern Art Orchestra

2021. november 2., kedd, 20:00–22:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Különleges koncertet hallhatunk a Müpában november 2-án, ahol a legszabadabb díva, Rebekka Bakken lép fel. Egyesek szerint karakteres hangja egy James Bond-film főcímdalába kívánkozik, mások pedig egyenesen aranyba foglalnák a pop, a blues és a jazz területén egyaránt rendkívül otthonosan mozgó Rebekka Bakken nevét.

A norvég díva előszeretettel dobja le magáról a műfaji kategóriákat, és – bár egy ragyogó adottságokkal bíró és kivételes szorgalommal megáldott énekesnő – rendre szerényen nyilatkozik eddigi sikereiről. A Müpában saját kvartettjén kívül az egyedülálló látásmódjáról és kreatív megoldásairól ismert Modern Art Orchestra  csatlakozik hozzá.

Elsősorban jazzdívaként tartják számon, de ő maga minden lehetséges alkalommal tiltakozik a kategorizálás ellen; nem pusztán azért, mert lételeme a szabadság, és idegenkedik a címkéktől, hanem azon oknál fogva is, hogy szívesen lépi át a különböző zenei stílusok határát jelző képzeletbeli vonalakat, ráadásul – mivel a szakmába outsiderként, autodidakta háttérrel érkezett – sosem volt önbizalma magát jazzénekesként meghatározni.

Minden jel arra mutat, hogy kishitűsége felesleges: három oktávot átfogó hangterjedelme, füstös orgánuma és páratlanul szuggesztív színpadi jelenléte mára a legkedveltebb, nemzetközi hírű előadók közé emelte, saját dalai pedig nemcsak a közönség, de a szakma elismerését is meghozták neki Európában és a tengerentúlon.

2017-ben elnyerte Ausztria legjelentősebb zenei díját, az Amadeus Awardot, de több ízben szerepelt már az ECHO-díj jelöltjei között is. Szerteágazó ízlését és kompromisszumoktól mentes alkotói hozzáállását jól jellemzi, hogy saját szerzeményein kívül készített már lemezt többek között E. E. Cummings verseiből és Tom Waits-számok újra értelmezéseiből is.

A Müpa közönsége az est egyik felében a bluesosabb hangulatú Things You Leave Behind és a karácsonyt idéző Winter Nights című album legjavából kaphat ízelítőt Bakken saját kvartettjének kíséretével, míg a koncert másik felében éppen az említett Tom Waits-lemezről hangzik el egy bővebb merítés a Modern Art Orchestra közreműködésével.

Fekete-Kovács Kornél (fotón jobbra) vezette, zenei stílusokon átívelő koncepcióiról és üdítő hangzásvilágáról híres big band gyakran vállalkozik elsőre szokatlannak tűnő koprodukciókra: ezek sorába illeszkedik Rebekka Bakkennel közös műsoruk is.

Rebekka Bakken

Gyerekkorában, autodidakta módon tanult meg zongorázni és hegedülni, tizenévesen pedig már norvég R&B-, rock- és funkegyüttesek énekese volt. Később filozófiai és közgazdasági tanulmányokat folytatott, majd egy merész lépéssel belevetette magát az ismeretlenbe, és 1995-ben New Yorkba költözött, hogy elindítsa zenei pályafutását. Éttermekbe jelentkezett pincérnői munkákra, két-három hónap elteltével pedig már össze tudott gyűjteni annyi pénzt, hogy megalapítsa első együttesét. Bár New Yorkban kíváncsiak voltak rá, és lehetőséget adtak neki, a szíve azonban visszahúzta Európába.

Bécs felé vette az irányt. A megérzései nem csaltak, igazi sikerei ugyanis itt kezdődtek el. Julia Hülsmann-nal kiadta a Scattering Poems című lemezt, amin E. E. Cummings verseit dolgozták fel, a 2003-ban megjelent The Art of How to Fall pedig két országban is aranylemez lett.

Egy idő után a nosztalgia visszarepítette New Yorkba, ami másodjára nagy csalódás volt. Az évek során nemcsak ő maga változott meg, hanem a város is, és már nem passzoltak annyira össze, mint elsőre. Ennek a kiábrándultságnak a hatására aztán elkezdtek új dalok születni. Előkerült Cindy Lauper Time after Time-ja, amit a maga stílusában értelmezett újra, vagy éppen Tom Waits dalai, amelyekből egy egész lemez született: a Little Drop of Poison című albumon – amelynek anyagát a Modern Art Orchestrával kiegészülve adja majd elő a Müpában – egészen új megvilágításba helyezi Waits whiskey-zamatú zenéjét.

Az átdolgozások során Rebekka számára a legfontosabb, hogy magáénak érezze a dalokat, mindent átfolyat azon a különleges szűrőn, amitől azok zsigerien az övéivé válnak.

Majd egy új szerelem miatt ismét visszatért szülővárosába, Oslóba –  ma is ott él és gyereket nevel – ahol új csapatot kellett maga köré építenie. A sok változás és káoszba forduló időszak egy albumban öltött testet. Things You Leave Behind című lemeze, amiről szintén énekelni fog a Müpában. Arról szól, hogy nem létezik állandó, le kell rombolnunk az elvárásainkat, és bele kell törődnünk abba, hogy káosz esetén néha a kapaszkodóink is elvesznek – de épp emiatt juthatunk el egy nagyon is zsigeri és tiszta létezésbe. Az elengedéssel új energiák, utak nyílnak.

Oslóban ezúttal megtalálta a helyét, de persze azt sem zárja ki, hogy egy idő után ismét útra kel, és új helyen ver gyökeret. Lehet, hogy visszatér Bécsbe ahol a barátai élnek. Sosem lehet tudni … Aki ugyanis annyira szabad, mint ő – a művészetben és a magánéletben is –, az bárhol boldog tud lenni.

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/RebekkaBakken_MAO

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.