Search
szerda 22 május 2024
  • :
  • :

Év gyógyszerésze – Kedvenc Patikám

Év gyógyszerésze – Kedvenc Patikám 2021

Idén, tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok, melynek eredményhirdetésére sajtótájékoztatón került sor. Az eseményen részt vett Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke), Dr. Samu Antal (Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke), Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft. képviseletében) és Torjai Gábor (Nero Solution Kft. ügyvezetője).

Torjai Gábor tájékoztatta a sajtó munkatársait, a pályázatok elbírálása, mint mindig, idén is anonim módon történt, melyet a szervező Nero Solution kft. biztosított. Majd bejelentette, a győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatott kapott győztes patika, egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

Dr. Mikola Bálint, Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke ismertette az 2021-es Év Gyógyszerésze I. helyezett pályamunkáinak témáit. Azt is elmondta, nagyon meglepődtek, hogy Kovácsné dr. Nagy Andrea két pályaművet is beadott és mindkettő nagyon magas színvonalú volt.

Ezt követően bejelentette, jövőre bővülni fog a szakmai zsűri prof. dr. Csóka Ildikóval, aki nemzetközi szinten elismert szaktekintély, a Szegedi egyetem tanára és intézetvezető gyógyszerész.

Az elnök a Kedvenc Patikám pályázat kapcsán elmondta, ez a lakosságnak a vélemény nyilvánítása a gyógyszertárak munkájáról, milyennek érzik a segítséget, a szolgáltatásokat, amit a gyógyszertárban kapnak. Szerinte a gyógyszerésztársadalom presztízse megnőtt a COVID19 alatt. A korábbi alapellátás orvosi megkeresések ötszöröse volt a gyógyszertári kontaktusok száma, ez a koronavírus alatti időszakban megduplázódott. Ebben a szituációban még fontosabb, hogy a lakosság részéről visszajelzés érkezzen a patikák munkájáról.

Megtudtuk, hogy 2021 Kedvenc Patikája a Menta Patika lett Szekszárdról, közel 5000 szavazatot sikerült összegyűjteniük, ami az elmúlt évek szavazat számaihoz képest kiemelkedően sok. 2. helyezett SIPO Patika (Vásárcsarnok) Pécsről és a 3. helyezett Szent Sebestyén Patika Nagykovácsiból.

Kovácsné dr. Nagy Andrea – 2021 Év Gyógyszerésze 1. helyezett alig hitte el, hogy mindkét pályázata nyert. Mint mondta, két téma volt, ami a kiírt témakörökben nagyon megfogta:„Lakossági gyógyszerellátás a COVID19 helyzetben” és a „Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció”, ezért úgy döntött, mindkét témát feldolgozza, és két pályamunkát nyújt be. „Lakossági gyógyszerellátás a COVID19 helyzetben” c. pályamunkája a gyógyszertárban átélt mindennapjaikat mutatja be, hogy hogyan dolgoztak, és látták el a betegeiket a gyógyszertárban. Az a tapasztalata, hogy ezalatt az időszak alatt felértékelődött a gyógyszerészek munkája. Másik pályamunkájában a „Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció”-ban igyekezett kifejteni a COVID19 védőoltásokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat, és a piacon megjelent különböző tesztekről az információkat is összefoglalta, többek közt azt, hogy mi a különbség az IgM és IgG között, mit jelent az egyes tesztek eredménye stb.

Dr. Vágány Attila, gyógyszerész, Menta Patika vezetője, 2021 Kedvenc Patikám 1. helyezett elmondta, nagyon örül, hogy idén első helyezést értek el. Tavaly második helyezést értek el a pályázaton és annak is nagyon örültek. Patikájuk inkább családias környezetű, Szekszárd egy hegyoldali lakótelepi részén helyezkedik el. Körülbelül 3-4 éve vette át a gyógyszertár vezetését, de kolleganői már előtte is ott dolgoztak, szerinte a siker nagy részben nekik köszönhető, hiszen a pacientúra már régebbről ismeri őket és elégedettek a munkájukkal. A vásárlóközönségük vegyes korosztály, hiszen 2 háziorvos, és 2 gyermekorvos is dolgozik a mellettük lévő rendelőben. Ők maguk tájékoztatták szóban is a betegeket a Kedvenc Patikám keretén belüli véleménynyilvánítás lehetőségéről, de információs plakátot is kihelyeztek. Ezúton is köszönik, hogy az emberek éltek a lehetőséggel és szavaztak rájuk.

Dr. Samu Antal –  Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke szerint a beteg tud legtöbbet tenni önmagáért, hiszen ő szedi be, vagy nem szedi a gyógyszerét. Ezért fontosnak tartja a gyógyszerellátás edukációs részét többek közt a biztonságos gyógyszerfelhasználásról. Több mint a fele a betegeknek nem úgy szedi a gyógyszereit, ahogy az elő van írva, ennek pedig kétféle következménye van. Az egyik egészségügyi, mert az állapota tovább romolhat. Az alapbetegségére rárakodhatnak egyéb megbetegedések, vagyis a betegség szövődményei hamarabb jelennek meg, pl. diabétesz esetében szív és érrendszeri megbetegedés, hipertónia. A másik következménye gazdasági, hiszen rengeteg kidobott pénzt költ el arra, amit nem vesz be, valamint az ilyen beteg ellátása többe is fog kerülni. Kiemelte, fontos szem előtt tartani a gyógyszerek milyen hatással vannak egymásra, hiszen előfordulhat, hogy a háziorvos felír egy gyógyszert és a reumatológus egy másik fajtát, és ezek interaktálnak egymással, ennek következtében kiolthatják egymást, esetleg valamely toxikus hatás léphet fel. Ezért hirdették meg a farmakoterápiás programjukat, melynek az a célja, hogy ezeket az eseteket megelőzzék.

A pályázatokkal kapcsolatban elmondta, többsége a COVID19 helyzetre reagált, hiszen nyilvánvalóan a kialakult pandémia miatt ehhez kellett a munkájukat igazítani. Többek közt a gyógyszerészek feladata volt meggyőzni a betegeket a vakcinációról. A COVID19 kiszélesítette a patikusok szerepkörét, már nem csak a fejfájás orvoslásában fordulnak a gyógyszerészekhez, hiszen a korlátozások miatt sokszor a betegek nem tudták elérni orvosaikat, ezért a patikában dolgozókra hárult a feladat, hogy tanáccsal lássák el őket.

Dr. Hodossy Lajos, Roche Magyarország Kft. képviseletében arról beszélt, hogy elkötelezett támogatói ezeknek a pályázatoknak, mert az elmúlt 11 év kampányai azt bizonyítják, hogy lehet gondolkodásmódot és szemléletet változtatni, csak nagyon kitartó és nagyon szisztematikus munka kell hozzá, valamint sok idő és sok türelem. Mint mondta, a patika elsősorban egy egészségügyi egység, melynek van gazdasági vonzata. Ha a patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük.

Torjai Gábor, Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette az adatokat, miszerint az idei Kedvenc Patikám szavazatok 70%-a már online érkezett be, és nagyon örül, hogy egyre szélesebb körben lesznek ismertek a pályázatok. Az eddigi tizenegy év pályamunkáiból a zsűri tagjaival közösen egy válogatást terveznek összeállítani, felkérve a szerzőket a pályamunkájuk aktualizálására, melyet könyv és e-book formában a jövő évi gyógyszerész kongresszuson terveznek bemutatni. Bíznak benne, hogy ezzel nem csak az eddig összegyűlt kiváló tudásanyagot tudják megosztani a gyógyszerészekkel, hanem további inspirációt adni munkájukhoz, esetleg a pályázaton való sikeres szerepléshez. A gyógyszertár a gyógyítási stratégia kiemelt egysége, amely kereskedelmi körülmények között működő egészségügyi intézmény. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszert a gyógyszertárból kell beszerezni, ahol az ott dolgozó szakemberek a készítményekkel kapcsolatos mindenfajta hiteles információt tudnak biztosítani. A jövőt illető fontos kérdés, hogy melyik patikában milyen extra szolgáltatást kaphat a beteg a gyógyszere mellé.

A pályázatok kulcsüzenete, hogy a gyógyszerészeknek egyfajta új köztes szerepet kell betöltenie az egészség támogatása, a betegségek megelőzése területén, és mint a gyógyszeres terápia szakértőinek olyan dokumentált szolgáltatásokat kell biztosítani amelyek célja – a páciensek bevonásával és az egészségügyi ellátás többi szereplőivel együttműködésben – a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése, a megfelelő gyógyszerhasználat szakmai segítése, a betegek együttműködő készségének növelése, az egészségtudatos életvitel kialakításának elősegítése, az életminőség javítása.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.