Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Plant-Powered Perspectives

Plant-Powered Perspectives növényi konferencia

A vegetáriánusok diktálnak, a húsevők pedig követik őket

Lengyelország és Csehország után hazánkban is megrendezésre került a Plant-Powered Perspectives konferencia a Magyar Vegán Egyesület, a VeganFriday és az Ébredő Bolygó Alapítvány szervezésében, melyet hagyományteremtő jelleggel Budapesten a MagNet Közösségi Házban tartottak november 4-én.

A növényi alapú élelmiszeripari esemény házigazdája Puskás Peti volt, aki örömét fejezte ki, hogy egyre többen keresik az egészséges, etikus és fenntartható termékeket, és egyre többen figyelnek az állatvédelemre nem csak a mindennapokban, de vásárláskor is!

Az élelmiszer- és vendéglátó-ipari szereplőket megszólító szakmai növényi konferencián nagy nemzetközi cégek, mint például a Nestlé, az IKEA, a Danone, az Unilever és a magyar vegán piac legjelentősebb szereplői mellett, innovatív hazai vállalatok – többek között a BioTechUSA, a Pápai Hús, a Metro – is képviseltették magukat.

A hazánkban egyedülálló kezdeményezés a növényi alapú trend követésére fókuszál az üzleti szektor érintett szegmenseiben. Az előadások szinte mindegyike rámutatott a növényi alapú élelmiszerek terén megfigyelhető felfutó trendekre, felhívta a figyelmet a tudatosság és az edukáció fontosságára, és kiemelte, hogy a növényi élelmiszerek célcsoportja közel sem csak a vegán és vegetáriánus fogyasztók, hanem a húsfogyasztást tudatosan csökkentő flexitáriánusok egyre népesebb tábora is.

A Plant-Powered -Perspectíves konferencia résztvevői előadásokat hallhattak a területen zajló innovációról és a növényi termékek táplálkozástudományi, vendéglátóipari, sőt befektetői perspektívákról is. A kötetlen hangulat mellett, nagyszerű vegán fogások is voltak.

Burján Csaba (Unilever), Sánta Krisztina (IKEA), Galavits Patrik (Forbes) Tóth Enikő Boglárka (Nestlé Professional),Vida Krisztián (The Bridge Bio)

„A vegetáriánusok diktálnak, a húsevők pedig követik őket”

Burján Csaba, az Unilever Food Solutions ügyvezető igazgatója előadásában felhívta rá a figyelmet, hogy ma már egy társaság étteremválasztását nagyon gyakran a növényi étrenden lévők határozzák meg, akik azonban még igen szűk listáról választhatnak csak.

Bősze Ákos, a METRO Kereskedelmi Kft. HoReCa Üzletfejlesztési Vezetője elmondta, hogy a fővárosban a legjobb a helyzet, míg kelet felé egyre kevesebb növényi alternatívát kínálnak a vendéglátósok a vendégeknek.

Zsolnay Gergely, a Planteen Food egyik alapítója, egyenesen azt állította, hogy sem vegán vendéglátás, sem szakmai elit nincs a területen – ezzel szemben a Don Pepe operatív vezetője, Kerékgyártó György és Papp Péter, a Las Vegan’s társalapítója azt fogalmazta meg, hogy a gyorséttermek területén Magyarország versenyképes Nyugat-Európával szemben is.

Az élelmiszeripari cégek kerekasztal-beszélgetéseinek érdekes tanulsága, hogy a jelenleg igen drágának számító vegán termékek a keresletnövekedéssel és a tömegtermelés beindulásával néhány éven belül elérhetik, majd akár alá is mehetnek a húsos termékek árszínvonalának.

Kerékgyártó György (Don Pepe), Kovács Zoltán (Napfényes étterem), Galavits Patrik (Forbes) Zsolnay Gergely (Planteen Food Kft.), Fleck Gábor (Mishto), Papp Péter (Las Vegan’s),

A konferencián a következő témák hangzottak el:

A veganizmus és a növényi alapú élelmiszerek térhódítása a világban – Szöllősi Réka (független élelmiszerpolitikai elemző). Jó befektetés-e egy vegán ETF? – Gyura Gábor (Magyar Nemzeti Bank). A vegán forradalom és a nagyvállalatok – Tóth Enikő Boglárka (Nestlé Professional), Burján Csaba (Unilever), Sánta Krisztina (IKEA), Vida Krisztián (The Bridge Bio). A növényi étrend táplálkozástudományi szemmel – Kiss-Tóth Bernadett (Nestlé Hungária). Vegánizmus a táplálék-kiegészítők piacán, fenntarthatóság minden szinten – Németh Sándor (BioTechUSA). A jövő élelmiszerei – Burján Csaba (Unilever & Vegetarian Butcher).

Húsbavágó korszakváltás: Miért és hogyan kezdett el egy húsipari cég növényi élelmiszert gyártani? – Szappanos Péter (fotón) (Pápai Hús Zrt.). Pénzügyi lehetőségek növekedni vágyó vállalkozásoknak – Fábián András (Magnet Bank). Növényi alapú élelmiszerek:Innováció és a növényi termékek jövője a Danone szemszögéből – Várkonyi Beáta (Danone). Növényi alapú élelmiszereket gyártó hazai kisvállalkozások – Babocsai Zsolt (Viblance), Mészáros Miklós (Vegan Grill), Kiss Enikő (ALL IN natural food), Ulbing István (Vegastar). Miért érdemes egy étteremnek vegán kínálatot tartani az étlapján? – Kerékgyártó György (Don Pepe), Kovács Zoltán (Napfényes étterem), Papp Péter (Las Vegan’s), Fleck Gábor (Mishto), Zsolnay Gergely (Planteen Food Kft.)

Az első hazai vegán étterem története és tanulságai – Kovács Zoltán (Napfényes étterem). A flexitáriánus trend jelentősége a fogyasztói társadalomban – Bősze Ákos (Metro). Garázscégként így kerüld el, hogy a nagyok megegyenek reggelire – Tanulságok a Viblance első 5 évéből Babocsai Zsolt (Viblance). Növényi térhódítás: egy nemzetközi tapasztalat – Miyoko Schinner (Miyoko’s Kitchen)

Záró beszédet Bergovecz László (Magyar Vegán Egyesület) mondott.

Az esemény támogatói a Nestlé és a MagNet Magyar Közösségi Bank.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.