Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

„Átölelem a világot”

Magyarország és Korea kapcsolata Sun Myung Moon tiszteletes révén

„Átölelem a világot – 40 év odaadás Magyarországon”

Emlékműsort rendezett az Egyetemes Béke Szövetsége és a Családok Szövetsége a Világ Békéjéért és Egységéért szervezet október 30-án a kilenc éve távozott Sun Myung Moon tiszteletére a Benczúr Hotelben. A közös programon békenagykövetek, művészek és támogatók vettek részt.

Több, mint egy évszázada annak, hogy egy távol-keleti ország, a mai Észak-Korea egyik kis falujában megszületett Sun Myung Moon (1920 – 2012.) tiszteletes, aki a világban néhány évtized alatt történelmi változásokat idézett elő. Ő alapította az Egyetemes Béke Szövetséget és a Családok Szövetsége a Világ Békéjéért és Egységéért szervezetet, melynek célja egy békés világ megteremtése. Ennek alapja, hogy az emberiség Isten gyermekei, független a bőrszíntől, származástól és hitbéli meggyőződéstől.

A rendezvény elején az emlékezés és hála virágai kerültek felajánlásra Moon tiszteletes és az idén eltávozott békenagykövet Dr. Sugár András író, újságíró, az MTV utazó tudósítója számára.

Az EBSZ alelnöke Kozma György István előadásában emlékeztetett arra, hogy a kommunista Magyarországon Moon tiszteletes tanításairól elsőként a misszionáriusok révén értesültek. Ezek a fiatalok áldozatos odaadással munkálkodtak, így fejlődhettek azok a szervezetek, amelyek különböző társadalmi rétegekkel működtek együtt ugyan, de egy közös cél, a béke megteremtése érdekében.

Először 1981-ben érkeztek misszionáriusok a vasfüggöny mögül, amely Mission Butterfly névere hallgató küldetés volt. Ebben vett részt Elisabeth Cook is, aki Ausztriából érkezett hozzánk. Mint mondta, hosszú éveket töltött nálunk, mindig szeretettel gondol vissza azokra az időkre. Ez adta a rendezvény „Negyven év odaadás Magyarországon” c. mottóját.

A közönség nagy érdeklődéssel hallgatta Elisabeth Cook beszámolóját, hogyan is kezdték munkájukat Magyarországon. Az első lépés a nyelvtanulás volt Debrecenben, majd Budapesten indult el a tényleges munka. Meglepő módon pozitívan álltak az előadásaihoz a politikusok, a társadalom vezető személyiségei, számos egyetemi professzor  …

Ezt követően Mészáros Péter békekövettől megtudtuk ki lehet békekövet és mi jellemzi őket, majd az Egyetemes Béke Szövetség alelnöke átadta egy új békekövet jelöltnek P. Kovács Tibornénak a Béke Nagykövete kitüntető oklevelet.

A program folytatásában bemutatásra került a THINK TANK 2022 Fórum (2021.10.16.) ami szakértők egy világszintű szövetsége, elsősorban Korea egyesítése érdekében a kormányzat, az akadémiai és civil társadalom, a vallási szervezetek, a média, az üzleti világ és a művészetek területeiről. Ebben a munkában Dr. Hak Ja Han Moon asszony mellett részt vesz Ban-Ki Moon volt ENSZ főtitkár és Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke, Hun Sen kambodzsai miniszterelnök, Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke, Shinzo Abe volt japán miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság 11. elnöke is.

A rendezvényt a békenagykövetek magas színvonalú művészeti előadása zárta. Dr. Tóth Mónika a Mugunghwa tánccsoport PR managere koreai tradicionális táncokkal fejezte ki a tiszteletadást.

Majd Kékes Zsuzsanna vibrafonművész, Dr. Bernáth Ferenc Artisjus-díjas gitárművész és Szurasenkó Dániel blockflöteművész lélekemelő közös zenei produkcióval koronázták meg az eseményt.

Dr. Bernáth Ferenc Artisjus-díjas gitárművész előadása

Emlékműsor – Kékes Zsuzsanna, Dr. Bernáth Ferenc és Szurasenkó Dániel

Ebben a kaotikus világban, amikor milliók szenvednek a járvány, éhínség, vagy háborúk miatt, még jobban felértékelődik az alap, amit Sun Myung Moon tiszteletes és felesége Hak Ja Han Moon asszony az évtizedek során lefektettek, akik a kommunista világban elültették a magot, ami azóta fává terebélyesedett. Ennek nyomán új generációk születtek Istenért, a házasság és a családi értékek megőrzéséért, valamint az emberiség békéjének megteremtése érdekében.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.