Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

50. Folklórfesztivál

Folklórfesztiválok ötvenedik világtalálkozója Budapesten

Magyarországon tartja 50. jubileumi kongresszusát a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) november 5 – 13 között, amely 120 országot tömörítő nemzetközi szervezet. Az UNESCO egyik legjelentősebb stratégiai partnereként működő világszervezet a népművészet területén működő intézmények és civilszervezetek részvételével alakult 1971-ben, az alapítók között Magyarország is ott volt.

A többszintű nemzetközi együttműködés célja a szakmai összefogás a világ minden táján működő, népművészettel foglalkozó civil szervezetek és intézmények között, a népművészet értékeinek hatékony képviselete és nemzetközi kapcsolatainak összehangolt fejlesztése. (Fotó: Végh Tamás)

A konferencián a népművészettel foglakozó magyarországi civil szervezetek teljes spektruma bemutatkozik, rávilágítva a figyelmet, arra, hogy Magyarországon példaértékű a népművészet köré szerveződött közösségek ereje, munkájuk felbecsülhetetlen értékű a néphagyomány továbbélése szempontjából, mind a népi kézművesség, mind a népzene, néptánc területén.

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége – CIOFF Hungary 1991-ben alakult, hazánk néphagyományának megőrzésével a közösségi értékteremtés és értékmentés elvén működik és a különböző népcsoportok hagyományos kultúrájának bemutatásával segíti a kulturális sokszínűség fennmaradását.

A jubileumi világtalálkozón Paraguaytól Franciaországon keresztül Üzbegisztánig ötven ország népművészeti intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői vesznek részt. A CIOFF-tagok évente találkoznak, a világszövetség alapvetően közös értékek mentén működik, de munkájuk során a tagállamok jellegzetességeire és egyedi vonásaira is nagy hangsúlyt fektetnek. Az évenkénti találkozás lehetőséget ad egymás jó gyakorlatainak mélyebb megismeréséhez és hozzájárul a szervezetek közötti tapasztalatcseréhez.

CIOFF az UNESCO szellemi kulturális örökségvédelmi programjának letéteményese. A magyarországi folklórfesztiváloknak is állandó szereplője a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének számos eleme, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének tagjai közül többen szerepelnek az UNESCO és a nemzeti reprezentatív listán, többek között a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, a világhírű táncházmódszer, Sárköz népművészete vagy a népi kézműves szakmai tudás átörökítése.

A konferencia szakmai programját kulturális kísérőprogramok egészítik ki, amelyek célja, hogy bemutassák népi kultúránkat és folklórkincsünket a világ minden tájáról érkezett nemzetközi szakmai közönségnek. A rendezvényen fellépnek hazánk legrangosabb néptáncegyüttesei, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, bemutatkoznak mellettük az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, az amatőr néptáncmozgalmat tömörítő Martin György Néptáncszövetség és a kisközösségeket Kárpát-medence szerte felkaroló Muharay Elemér Népművészeti Szövetség hagyományőrző tánccsoportjai. A rangos szakmai közönség előtti fellépés kiváló lehetőséget teremt számukra a széles nemzetközi kapcsolatok kiépítésére és arra, hogy ezzel is tovább emeljék hazánk kulturális elismertségét a világban.

Partnerek: Hagyományok Háza, Martin György Néptáncszövetség, Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Táncház Egyesület, UNESCO Magyarországi Bizottsága.

Szervező: Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, Magyarok Öröksége Alapítvány. A konferencia főtámogatója: Csoóri Sándor Alap – Emberi Erőforrás Minisztérium.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.