Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Transz – Tánc -Bali

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Transz | Tánc | Bali

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum fotókiállítása Bali szigetének egy kevéssé ismert oldalát szeretné megmutatni két utazó szemszögéből. Mindketten nők voltak; egyikük az 1930-as évek közepén, másikuk a 20–21. század fordulóján érkezett Balira. Nem ismerték egymást, mégis ugyanazt látták meg Balin közel egy évszázad különbséggel.

Gill Marais fotóriporterként jutott el Balira 1988-ban, s onnantól fogva élete jó részét ott is töltötte. Megkapó fotósorozatokat készített a sziget rituális transztáncairól, a tárlat ezekből mutat be válogatást.

Zboray Ilona az 1930-as évek közepén érkezett a szigetvilágba, hogy a már másfél évtizede ott dolgozó bátyját meglátogassa és felfedezze a titokzatos trópusokat. A kiállításban korabeli tudósításai olvashatók többek között azokról a transztáncokról, amelyeket Gill Marais a 21. század elején fotókon örökített meg.

A kiállításon a Sacred & Secret című dokumentumfilm rövidített változata is megtekinthető, amelyet a kortárs Basil Gelpke rendezett.

Balit már több, mint egy évszázada  keresik fel az utazók és turisták a világ minden tájáról, nem csak lenyűgöző természeti adottságai, de izgalmas kultúrája miatt is. Hisznek a reikarnációban, szerintük ha valaki rosszat tesz, azt vissza kapja majd a következő életében, ezért nincs, vagy nagyon kevés náluk a bünözés. A gyerekekről azt tartják, gyógyító erejük van, mert ők még közel vannak az égiekhez.

A vallásgyakorlatukhoz szorosan kötődik a tánc, amely a Balira érkező turistákat is megigézi. Itt a tánc, és különösen a transzállapotban bemutatott táncok az istenségekkel és az emberek számára láthatatlan világgal való  kapcsolattartás fontos eszköze. A jó és rossz örök harcát megjelenítő, az ártó erőkkel hadakozó, azokat távol tartó tradicionális táncokról már az 1930-as években is értesülhetett a magyar közönség.

Amikor megnéztem a kiállítást, együtt érkeztem egy tanárnővel, akinek a kedvéért a múzeum egyik munkatársa tárlatvezetésre vállalkozott, így nem csak a fotókat nézhettem meg, Bali mindennapjaiba is betekintést kaptam … Hiába, mindenhez kell a szerencse, még egy múzeumlátogatáshoz is!

A kiállítás megtekinthető 2022. január 30-ig.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.