Search
vasárnap 14 április 2024
  • :
  • :

Advent a Várkert Bazárban

Advent a Várkert Bazárban

Hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát, melyre idén már november 22-én Schubert muzsikájával hívják az érdeklődőket. A programsorozat egészen december 30-ig folytatódik, amikor évzáró koncerttel búcsúznak el az esztendőtől – jelentették be sajtótájékoztatón.

Az eseményen részt vett: Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő, Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke, Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese bemutatta a programsorozatot. Elmondta, a rendezvényeken neves művészek lépnek fel. Továbbá az adventi hétvégéken ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várják a közönséget. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját, és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával meghitté teszik az adventi várakozást. Megtudtuk azt is, hogy idén a Várkapitányság Regőczi Alapítvánnyal, a Covid-árvák számára szervez jótékonysági gyűjtést iparművészeti vásár keretében. A vásár fővédnöke és az alapítvány életre hívója Magyarország köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony. Az alapítvány céljaira történő gyűjtés mellett szeretnék élményekkel megajándékozni a pártfogoltjaikat, ezért a Bohém Kiskarácsony c. előadásra biztosítanak számukra jegyeket.

A kiemelt adventi programokról maguk a művészek beszéltek …  

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész Schubert – Téli utazás című művéről beszélt. Mint mondta, az osztrák zeneszerzőt a bécsi klasszicizmus utolsó mesterének és az első romantikus zeneszerzőnek tartják.  A Téli utazás című darabjának énekhangra írt részét két hangszerrel, oboával és fagottal jeleníti meg a Bogányi Trió. A két szólóhangszer színe és finomsága egyedülálló hangképet ad ezeknek a gyönyörű, mély, filozófiai daraboknak, saját hangszerelésben. A művészi hangulat megteremtését festmények egészítik ki, amelyek vizuálisan is reflektálnak a hangzás élményéhez. Az előadás november 22-én lesz.

Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő mesélt az Ünnep, újra együtt! koncertjéről, melyet a Budapest Jazz Orchestra zenészei mellett igazi sztárvendégek tesznek feledhetetlenné. A koncerten ezúttal is vendég lesz testvére Tóth Gabi, és szintén vendégművészként áll színpadra az élő zenei legenda, Charlie is. Dalaikat egyedi hangszerelésben hallhatják majd ezen a rendkívüli estén, hiszen a Budapest Jazz Orchestra népszerű zenekarához a Coolstrings virtuóz vonósai is társulnak, hogy feledhetetlen élményt teremtsenek. Az előadás december 19-én lesz.

 Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke arról beszélt, miként eleveníti fel a régmúlt karácsonyait a BFTZ ünnepi koncertje a barokk muzsikától a jazzig. Mint mondta, ugyan Csajkovszkij karácsonyi dallamait sosem lehet megunni, de tudjuk mi történik akkor, ha Duke Ellington hozzányúl ezekhez a csillagszóró illatú melódiákhoz? Mi a boldog lelkek titka? Mitől szerelmes a brácsa? Hogyan zajlott és legfőképp hogyan szólt egy karácsony évszázadokkal ezelőtt? A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészeivel és Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével betekinthetünk a régmúlt karácsonyaiba.  Az előadás november 28- án lesz.

Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője a Tabán a házban című évzáró koncert részleteit mutatta be. Megtudtuk, hogy a Random Trip nagykoncertje valódi időutazás: az improvizációs közösség a hetvenes évek zenei forradalmának közepébe repít el minket, a fiatal muzsikus-generáció jeles képviselőit pedig olyan legendák segítik ebben, akik maguk is aktív részesei voltak ennek a korszaknak. Közreműködők: Solti János (LGT), Lylith (Parov Stelar Band),Vitáris Iván (Ivan and the Parazol) és Delov Jávor, DJ QCEE. Az előadás december 30-án lesz. 

A sajtótájékoztató végén Tóth Vera megajándékozta a jelenlévőket egy karácsonyi dallal …

További előadások:

November 27-én – Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából

A varázslatos történetben gyerekek elé tárul Puccini csodákkal teli birodalma. A Bohémélet egykori szereplőinek padlásszobájában tárgyak elevenednek meg, dalok, táncok kerekednek ki belőlük. A történet végén megtörténik a csoda, hullani kezd a hó, megjelenik a Karácsony Tündére és mindent átjár az Ünnep varázsa. A produkció középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll, ők a főszereplői e bájos történetnek, mellettük a Színház kiváló magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei teszik felejthetetlenné a mintegy egyórás előadást.

December 5-én – Modern Art Orchestra featPocsai Kriszta, Harcsa Veronika – Our Daily Moods

A hazai és nemzetközi jazz és a kortárs zene kiemelkedő társulata feledhetetlen, könnyed estét varázsol az ünnepi készülődésbe Pocsai Krisztina és Harcsa Veronika énekesnők vendégszereplésével. Ismert, legendás jazz dalok nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg, de többek között kortárs megzenésítésben Ady-vers is elhangzik. Nagyszerű élményt tartogat ez az este azoknak, akik szeretik a klasszikus jazz melódiákat, és nyitottak a jazz hangzás új útjainak felfedezésére is.

December 14-én – A szeretetnek csillagára nézek – Ünnepi est a Várkert Irodalommal

A Várkert Irodalom sorozatban a karácsonyhoz közeledő, adventi, szezonzáró estre Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író közös meghívására érkeznek a művész vendégek. Az idei ünnepi est a családról, az alkotásról és a művészi generációk közös értékeiről szól.  Ezúttal két kivételes művész család tagjai, Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kelemen Hanna színművész, valamint Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Trokán Anna színművész kap meghívást, hogy meséljenek ünnepi és hétköznapi pillanataikról, zenéről, színpadról, versről és alkotásról, egymásra hatásról és emellett a karácsonyi szertartásaikról, az ünnep illatairól, emlékeiről, hagyományteremtésről.

December 18-án – Budapest Bár adventi koncert

A zenekar idén adventkor lép először a Várkert Bazár színpadára, új lendülettel, kicsit megújított repertoárral és természetesen a régi kedvencekkel tartanak két előadást is vendégeikkel. A védjegyükké vált egyedi stílus gyökerei az 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

Ünnepi tárlatvezetések az Új világ született kiállításon

November 28. – Neszmélyi Emil hegymászó szubjektív tárlatvezetése

December 5. – Emberek és állatok a Nagy Háborúban tárlatvezetés gyermekek, illetve felnőttek részére

December 12. – Juhász Anna irodalmár szubjektív tárlatvezetése

December 19. – Dr. Csorba László történész szubjektív tárlatvezetése

ADVENT HÉTVÉGÉIN

Iparművészeti vásár

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá, amelyet 2019 után idén másodjára rendeznek meg az Artisticon Iparművészeti Egyesülettel. Több mint félszáz iparművész mutatkozik be az adventi vasárnapokon szakmai zsűri által minősített alkotásokkal. A látogatóknak lehetőségük lesz az alkotókkal találkozni, megismerni a műalkotások történetét és értékőrző ajándékokra lelhetnek.

Karácsonyi várséta

Sisi karácsonya című hangulatos vársétán Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásait lehet megismerni. A résztvevők megkóstolhatják Sisi kedvenc süteményét, az eredeti császári recept alapján készített florentinert is. A részletek és további séták a www.budaivarsetak.hu  oldalon.

CSALÁDI PROGRAMOK

A diótörő – Várkert Mozi

A londoni Royal Ballet 2016-os előadása élményt jelent az egész családnak. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet táncosainak magával ragadó eleganciája minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást.

Kézműves foglalkozás és interaktív karácsonyi játékok

Játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat. Lehet gyertyát mártani, Luca búzát ültetni, de az adventi koszorú, a mézeskalácsírás, a kisebb fonaljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínál az ügyesség és a szépérzék fejlesztésére, a közös családi szórakozásra.

Belefér egy pici szívbe 

A Várkert Bazár varázslatos gyermekprodukciója a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. Az azonos című verseskötetből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

Advent alkalmából két szabadtéri kiállítással is készülnek gyerekek számára. A karácsonyi meseirodalom témáját mutatják be, valamint utazást tesznek a múltba és a régmúlt karácsonyait, ünnepi szokásait elevenítik fel.

 A programokkal kapcsolatban a részletes leírások és pontos időpontok a www.varkertbazar.hu oldalon folyamatosan frissülnek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.